Tillsammans skapar vi ett starkt civilsamhälle

Varför ska vi ha ett rikt och levande kulturliv och civilsamhälle? I ekonomiskt kärva tider behöver frågan ställas, men för oss kulturpolitiker är svaret självklart!

Frank Tholfsson (C), ordförande i kulturnämnden Jonas Sandström (S), vice ordförande i kulturnämnden, Malin Silén (KD), ledamot i kulturnämnden. Foto: Regionen

Kulturlivet och civilsamhället är bärande delar i ett livskraftigt och välmående samhälle. Det bidrar till att skapa mening i tillvaron och ger möjlighet att uppfylla drömmar och visioner i framtiden. Dessutom består det civila samhället av mötesplatser för naturliga gemenskaper där sociala kontakter skapas och ökas. Alltså en förutsättning för en levande demokrati, men också för att främja utveckling av såväl samhällen som personer i alla generationer.

I budgeten inför år 2025 minskar statsbidragen till studieförbunden vilket kommer att påverka landets regioner. Vissa regioner överväger nu att sänka anslagen till folkbildningen men vi i Region Örebro läns kulturnämnd väljer den omvända vägen. Vi vill inte att de minskade statsbidragen ska drabba länets invånare och vi har därför fattat beslut om en mindre höjning av anslagen till studieförbunden. Inom vår budgetram är det en prioritering vi väljer att göra, trots kärva tider, eftersom vi vet hur viktigt det är med folkbildning som rustar invånarna att tänka kritiskt och samverka med andra människor.Därutöver vet vi att den gemenskap som uppstår genom folkbildningen motverkar ensamhet och kan ha hälsofrämjande effekter.

De höjda anslagen kan lindra läget samtidigt det understryker vikten av människors engagemang och nyfikenhet, som kan utvecklas genom att få spela i ett band, sjunga i kör, lära sig svenska eller genom någon annan meningsfull fritidssysselsättning.

Vi anser att folkbildningen måste få ta plats i samhället genom att möta vår tids utmaningar, som till exempel klimat-, integrations- och demokratifrågor. Studieförbunden har en nyckelroll i att främja livslångt lärande, oavsett ålder eller bakgrund, och bidrar till personlig och samhällelig utveckling i hela Örebro län.

Men folkbildningen består av så mycket mer än studieförbunden. Ta till exempel länets föreningsliv som engagerar en stor del av befolkningen. Genom att stödja föreningslivet med drygt 17 miljoner kronor under nästa år, vilket även det är en mindre höjning jämfört med nuvarande nivå, når vi ut till mer än hälften av alla länsinvånare. På så sätt bidrar vi till att skapa rätt förutsättningar för ett starkt civilsamhälle i Örebro län. De många föreningar som får del av pengarna gör alla viktiga insatser i vår gemensamma strävan om ett hållbart och välfungerande samhälle där demokrati, tillit och yttrandefrihet kan blomstra.

I en tid av splittring och polarisering behöver vi ett demokratiskt samhällsbygge i Örebro län där samverkan och dialog får stå i fokus. Vi är övertygade om att ett rikt kulturliv och ett levande civilsamhälle är en del av lösningen för att nå dit och vi hoppas kunna bidra med en bit på vägen!