En kultur för och med seniorer gynnar alla generationer!

Kultur handlar om människans inre odling och uppstår i mötet mellan människor. Den skapas av oss alla gemensamt. Kulturen ger oss mening i nuet, men kulturen bär också våra historiska rötter och föder visioner för framtiden.

Ofta talas det om kulturens värde när det gäller konsumtion. Det kan handla om att lyssna på en fin konsert med Svenska Kammarorkestern, ta del av en intressant teater med en senior amatörgrupp eller se en bra film. Kanske glömmer vi dock alltför ofta kulturproducenterna, och när dessa kommer på tal är det nästan bara yrkesarbetande personer i arbetsför ålder.

Den kultur som vi åstadkommer tillsammans och som enskilda kulturskapare visar vad vi kristdemokrater menar när vi talar om att människan har kroppsliga, själsliga och andliga behov – och att politiken måste ta hänsyn till det, på alla områden. De skapande uttrycken formar en gemensam bild av vår identitet och ger samhörighet med andra människor.

Konst, musik och andra kulturyttringar, upplevda eller där man själv är aktiv, har ett egenvärde men kan också bidra till att bryta isolering och öka känslan av delaktighet och skapa livskvalitet. Många äldre lever med sorg och förluster av egna förmågor, livskamrater eller andra närstående. Kultur kan då vara ett sätt att hantera och bearbeta ångest, sorg och smärta. Här kan kommuner och regioner göra än mer, men idéburna organisationer och enskilda initiativ ska vara drivande och ha en självklar plats.

Runt om i vårt län och vårt land finns en mängd seniora initiativ värda att uppmärksamma. Det handlar om eldsjälar inom amatörteatern, journalister som gör Länsradio eller personer som istället för att ta ut sin pension fortsätter driva sin verksamhet och låta yngre förmågor ta lärdom av deras kunskaper. En del skriver böcker om sina livserfarenheter eller låter sig intervjuas, andra är mentorer och bollplank i vardagen.

Vikten av generationsmöten och de möjligheter kulturen skapar för dessa kan nog inte underskattas. Genom möten mellan personer i olika åldrar motverkas fördomar och åldersdiskriminering, ensamhet och isolering. Skapar vi en mångfald av kulturutövare är det också lättare att ta till sig kulturen för en bredare publik.

Nyligen tog Kristdemokraterna fram ett nytt kulturpolitiskt program där det finns förslag både för konsumtion och produktion av kultur bland äldre.

Vi vill möjliggöra kultur på recept för att öka människors förutsättningar för en god hälsa och att kulturaktiviteter inkluderas som alternativ till arbetsgivarnas friskvårdsbidrag. Det är ett förslag som på sikt också gynnar vår hälsa högre upp i åldrarna. Vi vill också erbjuda fler äldre och personer med funktionsnedsättning kulturupplevelser via boenden och dagliga verksamheter.

Dock vill vi framför allt påminna om politikens roll att skapa förutsättningar och möjliggöra civilsamhällets initiativ för kultur hela livet. Det kan handla om att ge studieförbund och folkhögskolor, som i stor utsträckning också riktar sig mot äldre, ett ekonomiskt stöd. Det kan också vara att se till att det finns lokaler för studiecirklar, hembygdsrörelse eller kulturevenemang.

Snart lider det mot jul och i kyrkor, på marknader och på olika institutioner i samhället finns äldre körsångare, marknadsknallar och volontärer som gör en ovärderlig insats.

Vi behöver ta vara på all den seniora kunskap som finns inom kulturen. Varken kulturen eller människan får på något sätt reduceras. Kulturens demokratiuppdrag spänner över alla generationer och utgör bryggan mellan våra historiska rötter och nya visioner för framtiden!