Svar direkt: Våra kirurger måste operera!

Förslagen om förändringar inom sjukvårdens organisation som nu utreds väcker många känslor. Det är förståeligt. Förändringar skapar ofta oro och osäkerhet innan man vet hur det rent praktiskt kommer bli och vad det kommer innebära för mig som patient eller medarbetare.

Sjukvården är i ständig förändring och förutsättningarna idag är annorlunda mot hur det såg ut för tio eller tjugo år sedan. Vi måste våga ändra på saker, sluta göra vissa saker och införa nya för att säkra en god vård även i framtiden.

Engstrand och Jilke målar upp en bild som inte stämmer med verkligheten. Ja, vi står inför strukturella förändringar som är helt nödvändiga om vi fortsatt ska kunna bedriva en god och säker vård med de resurser vi har till förfogande. Men nej, förändringarna innebär inte en omkullkastning av sjukhusvården som idag bedrivs på Lindesbergs lasarett. Inte heller innebär förändringarna en nedmontering. Förändringen möjliggör en utveckling, och en helt nödvändig sådan.

Forskning, tekniska framsteg, nya läkemedel och förbättrade behandlingsformer gör att sjukvården förändras i snabb takt. Nya demografiska förutsättningar, med urbanisering och kompetensförsörjningsproblem, gör att vi måste arbeta på andra sätt än vi tidigare gjort. Ska vi kunna nyttja utvecklingen till vår fördel måste vi också vara beredda att förändra vår organisation.

Gällande det akutkirurgiska patientflödet vill vi förtydliga: redan idag har vi en organisationsstruktur som innebär att akutmottagningarna har varierande uppdrag. Exempelvis så kör ambulans idag misstänkta höftfrakturer direkt till akutmottagningen i Karlskoga, medan svåra trauma alltid går direkt till universitetssjukhuset i Örebro. Alla akutmottagningar gör alltså inte allt, utan man samverkar för att skapa förutsättningar för bästa möjliga vård för alla länsbor. Ambulansverksamheten gör alltid en bedömning innan man beslutar vilket sjukhus en patient ska transporteras till. Som enskild patient ska du inte behöva göra denna bedömning själv, utan du kan alltid söka vård på närmsta akutmottagning om inte sjukvården via rådgivning angett annat. Väl på plats på akutmottagningen blir man som patient triagerad, får sin åkomma bedömd, och blir vid behov hänvisad eller transporterad till annat sjukhus. En förändring i det akutkirugiska patientflödet bedöms inte öka trycket på akutmottagningarna i Örebro eller Karlskoga nämnvärt, och majoriteten av patienter kommer även fortsatt kunna hanteras på akutmottagningen i Lindesberg.

Förslaget är att det akutkirurgiska flödet stegvis ska förändras för att skapa stabilitet i organisationen, möjliggöra mer effektiva patientflöden och bibehålla en stark patientsäkerhet. På sikt innebär detta att primärvården kommer ta ett större ansvar för akuta lättare kirurgiska åkommor, något de redan idag har kompetens för. Patienterna i norra länsdelen ska, likt alla länsbor, kunna känna sig trygga i att det finns en god tillgänglighet till högkvalitativ vård – oavsett om detta sker på en vårdcentral, jourcentral eller på en akutmottagning. Med det sagt så innebär en sådan förflyttning att mer resurser behöver påföras primärvården, ett arbete som redan har påbörjats.

Vi måste använda regionens resurser mer effektivt, inte minst läkarresurserna. Dagens jourberedskap är personalkrävande och kostnadsdrivande. Resurserna kan användas bättre. Målsättningen är att kvaliteten på och tillgängligheten till vården ska förbättras. Genom ett förändrat akutkirurgiskt patientflöde kan läkarresurser flyttas från tider med få akuta patienter, till tider med fler akuta patienter. Detta stärker medarbetarnas arbetsmiljö samtidigt som utbildningsmöjligheterna för sjukvårdspersonal förbättras, då mängden ensamarbete minskas. Förändringen innebär också att personal i jourberedskap istället kan nyttjas till planerade operationer, vilket skapar förutsättningar för fler planerade operationer på Lindesbergs lasarett. Detta innebär således att vi kan bygga vidare på den spetskompetens som finns inom bland annat obesitas- och ortopedikirurgi vid Lindesbergs lasarett. Samtidigt så skapas också möjlighet till att vidareutveckla medicinavdelningen på Lindesbergs lasarett.

Lindesbergs lasarett utgör en essentiell del av Region Örebro läns sjukhusverksamhet, både nu och i framtiden.

Relaterade artiklar:

Akutens framtid i Lindesberg (2024-11-19)