Lästips:
För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
I september 2023 offentliggjorde regionledningen ett förslag som en del i målsättningen att spara 414 miljoner kronor i regionens budget. En del av förslaget var att lägga ner kirurgakuten vid lasarettet. Alla akuta operationer flyttas från Lindesberg. Även patienter med kirurgiska, ortopediska och urologiska åkommor som inte ska opereras flyttas. Öppenvårdsmottagningarna ska upphöra liksom psykiatrins slutenvårdsavdelning. Man har dragit på det slutliga beslutet men den 13 november ska Hälso- och sjukvårdsnämnden presentera ett förslag till hur det hela ska genomföras.
Primärvården ska överta ansvaret för vissa akuta åtgärder. Så exempelvis ska de, enligt ett regionåd, kunna åtgärda såret om någon skurit sig i handen. Men man har så långt inte klargjort om den skadade måste bege sig till läkarens ordinarie mottagning vare sig denna är i Kopparberg eller Hällefors eller någon annanstans. Eller kommer jourhavande läkare befinna sig på någon mottagning som ska utses till jourmottagning. Där måste det finnas någon 24 timmar om dygnet sju dygn i veckan. Då är det ett problem att endast drygt hälften av distriktsläkarläkartjänsterna är besatta. Om regionen satsar hårt på utbildning kanske resterande tjänster kan besättas inom tio år.
De vakanta tjänsterna kompenseras inte av att två vårdcentraler överlämnas till privata vårdgivare. En av de tilltänkta köparna har dessutom en tveksam vandel.
Vi som arbetade inom regionen, när kvalitetsundersökningarna påbörjades, inbillade oss att resultaten, om de var bra, gav en viss garanti för att ledningen skulle vilja behålla verksamheten och därmed våra tjänster. Men nu har det blivit tvärt om. Regionledningen vill rusta ner väsentliga delar av vårt sjukhus.
Verksamheten vid öppenvårdsmottagningarna i Lindesberg ska, som det är tänkt, i framtiden skötas av det privata sjukhuset Capio Örebro. Den organisationen startades en gång av en läkare vid dåvarande RSÖ. Namnet var Läkargruppen. Den övertogs av Capio med ledning i Stockholm. Så såldes sjukhuset vidare till Frankrike och sedan Australien. Nu ägs det av ett företag i Kanada. Vi tar oss friheten att betvivla att ägarna i Kanada är så insatta i Bergslagens geografi och demografi att de kan fatta de för oss bästa besluten. Vi menar att vi, utan att själva kunna påverka det, är inblandade i ett fult spel där våra skattepengar används som insats.
Vi, som varit engagerade i Landstinget/regionen alltsedan 1960-talet, har kunnat följa verksamhetens utveckling. Även om vi ibland har haft avvikande åsikter menar vi att de politiker och administratörer vi fått arbeta med har varit kloka människor. De har följt den fantastiska medicinska utvecklingen och satsat mer efter hand. Nu vill ni som styr i dag kasta omkull den fina verksamheten. Ni har fel. Vi vädjar. Var förnuftiga.