Carolina Wittenfelt, projektledare, vid en klurig AI-varelse. Foto: Rolf Johnsson
”Giraffen” forskas det på i samarbete med USÖ. Foto: Rolf Johnsson
Mia Lindström med roboten Nao. ”Spännande forskning”. Foto: Rolf Johnsson
Studenten Ilaaf med rar AI-katt. Foto: Rolf Johnsson
Roboten Alice och studenter vid Örebro universitet. Foto: Rolf Johnsson
Många studenter har fastnat för att studera AI. Foto: Rolf Johnsson

Örebro universitet i spets för AI-forskningen

– Topp tre. Örebro universitet tillhör landets främsta utbildningar när det gäller AI-forskningen. Vi ligger i absolut i framkant, säger Carolina Wittenfelt, projektledare på Örebro universitet som i veckan arrangerar AI-dagar.

AI-dagar och stort pådrag med föreläsningar och visningar på universitetet i Almby.

AI står ju för Artificiell Intelligens (kallas även maskinintelligens) och betyder robotars förmåga att efterlikna människors och djurs naturliga intelligens. Främst kognitiva funktioner, alltså hjärnans förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information.

Utvecklingen går med stormsteg och här ligger alltså Örebro universitet i framkant.

Många pluggar

– Det pågår mycket forskning kring AI på vårt universitet och är en av våra starkaste forskningsnivåer, säger projektledare Carolina Wittenfeldt:

– Jag vill påstå att vi är ett av de ledande universiteten i landet på det här området, jämte Linköping, Mälardalens universitet och något till.

Robotik (läran om robotar) har funnits i över 50 år men på senare år har utvecklingen gått svindlande fort säger hon och intresset hos studenterna är stort.

– Inte minst hos de som går på ingenjörsprogrammen. Känns både spännande och lite ”ärofullt” att få jobba på ett universitet som ligger i framkant med den här utbildningen, säger Carolina Wittenfeldt

Katt och kamel

Stor uppmärksamhet vid AI-veckans invigning fick roboten kallad ”Kamelen”. En smarrigt blålackerad långsträckt varelse som är tänkt att användas inom områdena etik, vård, hälsa.

– Här pågår ett spännande forskningssamarbete med USÖ. Robotar spås komma till användning rätt flitigt inom vården i framtiden.

Men mest uppmärksamhet kanske den namnlöse robotkatten fick. Ser ut precis som en riktig katt och kan, inte oväntat, både jama, spinna, sträcka välmående på benen och ge njutningsfulla ljud ifrån sig när man smeker den.

– Många tittar på den, och tycker det är kul. Likheten med en riktig katt är ju stor, säger studenten Ilaaf, som visar katten.

Många studenter och andra kom och gick, robotutställningen både lockar och charmar.

Faror finns

Men visst finns det också faror med AI. Flera yrkesgrupper är oroade, till exempel musikbranschen. Finns våra jobb kvar om några år, är frågan som kompositörer allt oftare ställer sig.

Vilka jobb kommer att tas över av robotar?

En som uttryckt oro är Peter Parnes, professor i datateknik vid Luleå tekniska universitet. Han vill se fler regler för hur AI ska få användas.

Och en av årets Nobelpristagare, Geoffery Hinton, säger sig se med oro på AIs konsekvenser för mänskligheten.

Så en lång väg återstår på den här snirkliga AI-vandringen.