Regionstyret är naivt nöjda

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen föreslagit att möten, utbildningar och konferenser i Region Örebro läns regi i första hand ska hållas i egna lokaler, som inte belastar regionens skattebetalare ytterligare. Digitala möten ska prioriteras för att reducera kostnaderna.

Sverigedemokraterna har skickat in dessa förslag i form av motioner, men de har röstats ner av de styrande partierna, nu senast på regionstyrelsens sammanträde den 27 augusti. Vår motion ansågs vara besvarad, de styrande partierna S, C och KD ansåg att regionen redan gjort de åtgärder och redan arbetar enligt de rutiner som vi föreslår.

Är det då inte lite konstigt att det nu i dagarna fanns anledning för L att lämna in ett ledamotsinitiativ om att regionen kanske bör sluta skicka sina anställda på utbildning till en grekisk ö?

ST-läkare som ska bli allmänläkare kan välja att läsa en av de obligatoriska kurserna i den grekiska övärlden, närmare bestämt på ön Kalymnos, i stället för att gå kursen på närmare håll. En kurs som kostar 22 000 kronor exklusive moms. I den praktiska informationen tipsas om badkläder och att registrera sitt dykarcertifikat.

Men de styrande partierna i region Örebro län är nöjda. Följande är ett citat från deras svar på Sverigedemokraternas motion:

“Region Örebro län håller redan idag flertalet av sina möten och sammankomster i egna lokaler. I stor utsträckning sker möten också i digital form på olika sätt. Det viktiga är att använda lokaler som passar för det typ av möte som ska hållas, och att det kan göras till så låg ekonomisk kostnad som möjligt. Sedan en tid tillbaka förekommer möten i externa lokaler i mycket sparsam omfattning, och då alltid efter noggranna överväganden av den sort som nämnts. Det är mycket viktigt att denna restriktivitet fortsätter att råda. Med detta får motionen anses vara besvarad.”

Vår motion anses besvarad, Sverigedemokraternas förslag anses alltså redan vara genomfört. Det slogs fast av regionstyret den 27 augusti. Kursen på Kalymnos har alltså godkänts trots de “noggranna överväganden” som regionstyret anser görs.

Det finns många slukhål i regionen. Vill verkligen skattebetalarna fortsätta att försöka fylla dem, samtidigt som vårdcentraler och busslinjer utanför centrala Örebro läggs ner?