Blomkålsköp på G. Anna och Elisa botaniserar i utbudet. Foto: Rolf Johnsson
Honung provsmakas av Lisa Linderoth, Karin Norström och Hanna Olofsson. Foto: Rolf Johnsson
Låååång matkö. Foto: Rolf Johnsson
Även i Lindbacka var det full fart under Matresan. Foto: Rolf Johnsson
Lena Karlsson med kompis Josefine Rönnqvist höll i de söta och salta trådarna. Foto: Rolf Johnsson
Här vare´gosaker. Alice Larsson, Joline Hellström och Angelina Gyllin bjuder ut. Foto: Rolf Johnsson
Barnfamiljen trivdes i ladan. Angelina och Christian med lille Ludvig Foto: Rolf Johnsson

Matresa med mersmak

Vid en av Matresans anhalter, Sött & Salt i Skärshult, var det en riktig folkfest i lördags. – Förra året kom det 2000-2500 besökare. Och det ser ju verkligen tjockt ut idag, säger Lena Karlsson, glad ägare och motor i den sötsaltaverksamheten.

Bara tre gånger per år är det öppet för publik hos Sött & Salt, som ligger i Västernärke mellan Täby och Torp. Två grillaftnar och så Matresan.

Midsommartid ringlar sig bilköerna förbi här till den stora Torpkonferensen några krökar bort. Nu var det istället ringlande bilköer in till en av stationerna på Matresan.

– På måndag åker de flera hundra trasmattorna ut från golvet i ladan och jordbruksmaskinerna åker in i stället. Nästa vår är det omvänt, mattorna in igen.

Stor lada

Den stora luftiga ladan, fylld med charmiga bord och pinnstolar, behövdes verkligen. Mitt på lördagen var det knökfullt. Så även ute i trädgården där många bänkat sig i gröngräset med mat eller fika.

– Det här är är mitt ställe. Normalt, med start igen nästa vecka, så är de catering som gäller för mig. Det är fjärde Matresan vi är med på. En härlig stämning.

– Och visst är det en riktig folkfest, säger Lena Karlsson och slår ut med handen.

– Det är min mammas föräldrahem som jag på det här sättet ger ny livskraft.

Det är låååång kö till köket som bland annat serverar en smarrig kycklinganrättning. Och vid fikadisken dignar det av godsaker. Inte minst nybakade bullar. Säljs på löpande band.

Kockarna Patrik och Nicklas har fullt upp. Och gänget som serverar har fullt upp med att bära ut nytt fika och bära in brickor till disken.

En levande bygd

Hela anrättningen präglas av gemyt och enkelhet. Folk kommer och går, köper kanske med sig nypressad must, honung, färska grönsaker eller blommor från utställningsborden.

Lena Karlsson

– Min lägesbild är att folk vill ut på landet. Och det verkar öka i styrka. Staden, visst, men det känns som att landsbygden verkligen drar. Och jätteroligt att kunna visa upp en levande bygd.

Ett trivsamt sorl låg över det gamla gårdstunet och inne i ladan kunde barnfamiljer slå sig ner i skuggan och njuta av en fika i en miljö som inte kunde blir mer lantlig. Och många möten med bekanta med repliker typ ”Hej, vad kul att träffa er här”.

Kanske sammanfattade en av de många hundra gästerna, Madeleine Sandin, det hela perfekt:

– Underbart. Känns jättebra att komma ut så här i fin landsbygd. Kan inte vara bättre.