Biljettpriset för en enkelresa med Närtrafiken höjs från 50 till 68 kronor. Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Dyrare att resa med närtrafiken

Biljettpriset för en resa med närtrafiken höjs från dagens 50 kronor till 68 kronor. Anledningen är regionens ansträngda ekonomi.

Biljettintäkterna motsvarade endast drygt tio procent av trafikkostnaderna under fjolåret. Prishöjningen gör det möjligt att bibehålla den stora friheten att styra tidpunkten för resan samt förmånen att bli upphämtad vid bostaden även framöver, skriver kollektivtrafiknämnden i ett pressmeddelande.

Vid årsskiftet höjdes biljettpriset från 47 till 50 kronor för en enkel resa. Nu höjs priset till 68 kronor. Framöver kommer endast enkelbiljett för Närtrafiken, Flex 10/40 och skolkort tillsammans med betalning med bankkort hos föraren samt vårdbiljett vara giltiga färdbevis.

– Sedan vi lanserade Närtrafik för drygt två år sedan har vi sett en stadig ökning av resenärer. Det visar tydligt att det är en efterfrågad och uppskattad tjänst vilket är glädjande. Men nu är det nödvändigt att se över villkoren för resor med Närtrafiken för att försäkra oss om att vi har ekonomiska möjligheter att erbjuda tjänsten även framöver, säger Nina Höijer (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.