Kronblom i Vinkelboda kan lära oss massor

Kronblom. Tack och lov så finns hans kryss fortfarande kvar i Länsposten. Uppskattat för 50 år sedan, uppskattat nu. Och vad mycket bra livsfilosofi vi har att lära av Kronblom.

Men vi kan ju börja med hans tecknare. Elov Persson skapade seriefiguren för snart 100 år sedan. 1927 för att vara exakt. Figuren gjorde succé som tecknad serie. Denne blide och klurige figuren tog sig in i folkhemmet och blev en snackis i hela landet.

Med tiden kunde vi se honom både på bio och som frimärke. Det ofta missbrukade ordet folkkär, kan verkligen användas om Vinkelbodas livsfilosof.

Men låt oss hoppa tillbaka till mitten på 70-talet och Elov Perssons son Gunnar. Det var han som tog över serien efter sin pappa och det var han som varje måndag, eller i pressade fall, tisdagar, kom till Länsposten med ett nyritat Kronblomkryss.

Det var något av en högtid när Gunnar klev in med krysset, som snabbt skickades ut till sätteriet för att läggas in på sidan innan tryckning. Det kändes stort, på något sätt.

Därmed blev Kronblom också förknippad med Länsposten. Senare kom det ut ett vykort med Kronblom och där även Länsposten var inritad som husorgan.

Vid ett annat tillfälle ritade Gunnar Persson in en story som utspelade sig på Länsposten, och gick som serie i tidningen 91:an Karlsson. Där figurerade undertecknad med min då röda bil och rätt registreringsnummer. Dåvarande chefredaktören Hugo Selldén ledde arbetet med att leta fram ett riktigt scoop. Påhittat, men roligt.

Originalserien finns bevarad, inramad, någonstans i Länspostens redaktionsgömmor. Serietidningen har jag förstås kvar som ett minne för livet (som gubben sa som fyllde 100).

En fadäs från korsordstiden var när Kronblom-Gunnar kom med sitt färdiga kryss och den alltid färdiga lösningen. Den senare gjordes på genomskinlig plast och där de färdiga bokstäverna ritats in, sedan fotograferades allt av i reproavdelningen till ett mindre format med rätta lösningen som publicerades två veckor senare.

Det var bara det att sätteriet gjorde misstaget att glömma ta bort den färdigifyllda lösningen när korsordet gjordes klart i reproavdelningen. Tryckpressen rullade igång – med kryset färdiglöst. Alla rutorna ifyllda. Bara för läsekretsen att fylla i sitt namn och skicka in. Klappat och klart.

Vi fick oss ett gott skratt. Och många svar. Efter den veckan kollade vi noga varje gång så att misstaget inte skulle upprepas. Det gjorde det dessbättre inte heller.

Däremot spegelvändes krysset en gång, men det är en annan historia. Vi fick tre svar den veckan. Imponerande att lyckas lösa ett kryss framför spegeln.

Här är till sist några saker med Kronbloms livsstil som vi kan både tänka på och kanske ta till oss.

1. Han bor på landet. Fjärran från stadens jäkt. Har ett lugnt och harmonisk liv med båda fötterna i myllan.

2. Han strävar inte efter denna världs rikedom. Han är nöjd med det lilla. Lite fiske då och då, en sväng ner till handelsboden, en liten tipsrad emellanåt (vinner sällan) och inget behov av fler prylar.

3. Tar dagen som den kommer. Vilar (mycket) på sofflocket, stressar inte. Men tänker ut desto fler klurigheter och överlevnadsknep för den som inte är rik.

4. Trots lite munhuggning så tycker han om sin Malin – och hon honom. Svärmor, nåja… Men Kronblom vill ingen något ont. Och i det jordnära livet i byn hjälps alla åt något sätt.

Det finns alltså att lära här.