Spelmännen marscherade in till en brudmarsch från Snavlunda. Foto: Ann-Louise Larsson
Flöjtisten Helene Nevers skulle gärna se fler blåsmusiker på spelmansträffarna. Foto: Ann-Louise Larsson

Folkmusik för hela slanten

Sedan 2018 har Lerbäcks hembygdsförening och Örebro läns folkmusikförbund samarrangerat en hembygdsdag och spelmansstämma vid hembygdsgården i Lerbäck. I år deltog ett 40-tal musiker med ett gemensamt intresse för lokal folkmusik.

Till tonerna av en klassisk brudmarsch från Snavlunda marscherade musikerna in över gårdsplanen på Lerbäcks hembygdsförening där de samlats för en eftermiddag och kväll fylld av allspel, uppspel och buskspel. Det innebär att de spelar både alla tillsammans och i mindre konstellationer, en del är grupper som spelat tillsammans tidigare, andra skapas på plats när musikerna träffas.

Helene Nevers är den enda blåsmusikern i sällskapet. Hon har spelat olika typer av flöjter hela sitt liv och har med sig både en traditionell blockflöjt och olika flöjter från bland annat Dalarna och Hälsingland.

– Flöjt kompletterar de andra instrumenten på ett bra sätt. Jag skulle gärna se fler flöjtister på spelmansstämmor, säger hon.

Anders Olsson och P-O Lavesson spelar nyckelharpa respektive fiol. De är trogna besökare på spelmansstämman i Lerbäck.

– Det är tradition att åka hit, kul att träffa spelkompisar, säger Anders Olsson.

Årets spelmansstämma gästades av Ida Meidell Blylod och Johan Hedin som båda är välkända musiker i folkmusikkretsar, som även hade låtkurs med ett 20-tal av deltagarna under eftermiddagen och senare bjöd på en konsert i Lerbäcks kyrka.

I år lockades rekordmånga musiker till spelmansstämman.

– Tanken med att lägga stämman tillsammans med hembygdsdagen är att ge folkmusiken lite mer spridning. Den får väldigt lite utrymme i Sverige mot exempelvis Norge som har en egen radiokanal för folkmusik, berättar stämmogeneral Pehr Falkenström.

– Framåt kvällen kommer vi även att bjuda upp till dans i tioendeboden. Jättekul att se så många här i dag. Jag tror vi har 40-tal musiker, de flesta spelar fiol och nyckelharpa men vi har också några mer ovanliga instrument som durspel, cittern och flöjt, säger han.