Gas och broms samtidigt för kulturnämnden

Vårt samhälle står inför stora utmaningar. Särskilt med hänsyn till pandemins efterdyningar, det pågående Ukrainakriget, konflikten mellan Hamas och Israel, klimatkrisen och inte minst gängkriminaliteten med det våldskapital vi ser här i Sverige.

Med anledning av detta kan vi se följande:

Ett angrepp på demokratin i Sverige och i vår omvärld. En ökad spridning av desinformation. Ett försämrat säkerhetsläge i Sverige som troligen kommer bestå en längre tid, där utländska regimer i vissa fall är inblandade enligt Säpo. Att tilliten mellan medborgare och tryggheten i Örebro län har sjunkit enligt uppföljning av Örebro läns regionala utvecklingsstrategi. Dessutom kan vi ana ett ökat misstroende gentemot politiker och en tveksamhet om att skapa en positiv samhällsutveckling.

Kulturnämndens uppdrag i Region Örebro län är att i stora drag skydda demokratin, öka tilliten och befästa demokratins värdegrund i samhället. Nämnden ska bidra till det demokratiska samhällsbygget. Konst och kultur är helt enkelt ett av demokratins främsta vapen.

När jag gick in i politiken för sju år sedan var mitt mål att driva hållbarhetsfrågor som klimat- och miljöfrågor. Sedan kom pandemin och Ukrainakriget emellan. Demokrati, frihet och människors lika värde blev återigen viktiga frågor att driva. Frågor vi nästan tagit för givet. Har vi inte demokrati som bas i vår omgivning, kan vi till exempel inte driva klimatfrågan, som är en internationell fråga, på effektivt sätt. Det känns lite som att göra ”demokratiska värnplikten.”

För åren 2024 och 2025 har vi en utmanande budget där kulturnämnden har uppdrag att finna effektiva lösningar i förvaltningen och dessutom maximera samhällsnyttan av de medel vi fördelar. Förvaltningen gör ett fantastiskt bra jobb.

Vi måste kunna gasa och bromsa samtidigt. Målet är att nå fler medborgare i hela länet, eftersom kultur är till för alla oberoende bakgrund. Särskilt fokus blir på människor med sämre socioekonomiska livsvillkor samt barn och unga. Vi vill fortsätta att stötta civilsamhället och på det sättet stärka den sociala ekonomin.

Kulturnämnden kommer att verka för en fortsatt stark folkbildning i länet. Genom folkbildning och samverkan med civilsamhället kan vi bidra till många människors engagemang. På det sättet kan vi hindra att antidemokratiska krafter kan få fotfäste i vårt land eller i våra folkvalda församlingar.

Kulturen är ett av regionens kärnuppdrag. Regionen får ta del av de statliga pengarna som regeringen avsätter genom kultursamverkansmodellen och regionens kulturplan. Våra partners inom samverkansmodellen kommer fortsatt att vara viktiga.

Jag sätter mitt hopp till alla goda krafter inom civilsamhällets organisationer i Örebro län som kultur- och föreningsliv, studieförbund, församlingar och inte minst till den yngre generationen.