Örebro läns museums mobila enhet kommer till Malmtorget i Kopparberg. Lastbilen med utställningslokal är fullastad med byggnadsvård. På museet kan man se gamla tekniker och få råd och tips hur gamla hus bäst tas om hand för att bevaras. – Traditionella metoder är både billiga och bra för miljön, säger bebyggelseantikvarien Birgitta Elfström.
Lästips:
Hon är på plats när museet står parkerat på Malmtorget fredag och lördag mellan 10.00 till 16.00.
– Jag träffar gärna folk och pratar med dem om hur gamla tekniker bevarar hus. Det brukar bli en dialog eftersom det finns stora kunskaper om gamla tekniker ute i länet, säger Birgitta Elfström.
Känna på
För den som vill testa hur man bevarar gamla träfönster finns det möjlighet att prova på.
– Vi har med oss några skraltiga fönsterbågar för den som vill testa att kitta dem. Meningen är att man ska få känna på hur verktygen fungerar så att man inte är rädd för att göra det hemma sedan.
Ruttnar
Eftersom utställningslokalen har sina begränsningar utrymmesmässigt måste museet tänka på vad man ska visa upp.
– Vi kan ju inte ta med oss ett helt hus utan det kommer att handla om fönster och bevarande av trä. Varför man ska använda linoljefärg eller Falu rödfärg och absolut inte plastfärger, säger Birgitta Elfström.
För målar man med plastfärg på trä är det som att klä in huset i en plastpåse enligt henne.
– Träet kan inte andas och ruttnar. Överhuvudtaget är traditonella tekniker både billiga och bra för miljön. De är värda att lära sig, det blir både vackert och är klimatsmart.
Förutom gamla bevarandetekniker så handlar utställningen på Malmtorget om kulturlandskapets utseende.
– Vi har med oss gamla kartor hur det såg ut förr i tiden i Ljusnarsbergs kommun.