Julia Ankarberg, Maja Gantelius, Elliot Rapp, Sofie Lindqvist och Folke Brettorp spelar och umgås under kammarmusiklägret på Åkerby. Foto: Rolf Larsson
För Elliot Rapp och Folke Bettorp är det trumpeten som gäller. Foto: Rolf Larsson
Sofie Lindqvist hanterar fiolen med inlevelse under övningarna med orkester under kammarmusiklägret. Foto: Rolf Larsson
Andreas Holm är ungdomsledare på lägret. Själv spelar han valthorn. Foto: Rolf Larsson
Maja Gantelius och Julia Ankarberg spelar oboe, ett träblåsinstrument med rötter i 1600-talets Frankrike. Foto: Rolf Larsson

Lägerliv och kammarmusik på Åkerby

Varje år är det kammarmusikläger på Åkerby herrgård utanför Nora. En del av lägret är för ungdomar mellan 12 till 20 år. – Det är härligt att vara här för att spela och träffa nya kompisar, säger Julia Ankarberg 16 år.

Hon kommer från Örebro och lever lägerliv i kammarmusiken tecken i sex dagar. Julia Ankarberg spelar oboe, ett träinstrument som har sina rötter i 1600-talets Frankrike.

– Jag provade en massa olika instrument men fastnade för oboen, säger Julia Ankarberg.

Träffa nya kompisar

Samma instrument spelar även 14-åriga Maja Gantelius från Örebro.

– Jag har spelat oboe i sex år. Att vara här på lägret på Åkerby är mysigt och jag träffar nya kompisar och så är det så klart roligt att få spela i orkester, säger hon.

Storbandsjazz

Det är 24 ungdomar på kammarmusiklägret som har drygats ut med ett femtontal vuxna musiker under den orkesterrepetionen som pågår när Länsposten gästar Åkerby. Orkestern som övar består av stråkar, bleckblås, träblås och flygel. Dirigerar det hela gör Katarina Andreasson som uppmuntrar musikerna att ge allt. Det låter mäktigt när salen fylls av klangen från ett fyrtiotal akustiska instrument som samspelar.

Högljutt och rikligt

Elliot Rapp från Kumla är 16 år och spelar trumpet.

– Det är ett häftigt blåsinstrument som låter högljutt och rikligt. Jag har spelat trumpet i åtta år, säger Elliot Rapp.

Han förklarar att han mest spelar storbandsjazz men att kammarmusiklägret lockade för att han ville upptäcka nya musikstilar och träffa nya musiker.

En annan med trumpet som sitt instrument är 14-årige Folke Brettorp från Örebro.

– Jag är här på lägret för att mamma mer eller mindre tvingade mig att vara med. Men det är kul att vara här, säger han.

Hålla liv i spelandet

Ungdomsledare på lägret är Andreas Holm som själv spelade valthorn under sex år men som slutade när han inte längre gick på kulturskolan.

– Och det är bland annat därför vi har det här lägret, för att hålla liv i spelandet bland ungdomar även under sommarlovet då de inte har tillgång till kulturskolorna. Det är mest ungdomar från Örebrotrakten som är här men även från Stockholm och Karlstad, säger han.

Häftiga musiker

Även om en del av kammarmusiklägret riktar sig mot unga så är det ingenting som hindrar dem från att umgås med äldre lägerdeltagare.

– Man är här för att träffa häftiga musiker i alla åldrar som man inte skulle umgås med annars, säger Andreas Holm och fortsätter:

– Här spelar vi utan prestationskrav, det är ett läger man är på för att ha kul.

Sofie Lindqvist verkar ta honom på orden.

– Är kul att spela med stor orkester och att vara på läger och träffa nya kompisar som man kan umgås med dygnet runt om man vill, säger hon.