Äntligen tas steg för bättre vård för alla personer med NPF-problematik, men det är långt ifrån tillräckligt. Vi fortsätter göra vad vi kan för att öka kunskap och driva på utvecklingen som hittills gått åt fel håll.
Runt 10% av befolkningen i Sverige har NPF-problematik, det vill säga en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så som ADHD, Autismspektrumtillstånd eller språkstörning. Lägg till alla anhöriga så förstår var och en att många är berörda på olika sätt. Ändå är kunskapsnivån kring vilka särskilda behov dessa personer har generellt i samhället låg. Det gör att onödigt många personer med den här typen av funktionsnedsättning misslyckas i skolan eller hamnar i utanförskap, vilket i sin tur gör att samhället går miste om viktig kompetens.
Socialstyrelsen publicerade 2019 – konsekvenser för vuxna med diagnosen ADHD, en registerstudie som visade att 17% av personer med ADHD i åldrarna 23-32 saknar sysselsättning, att jämföra med 2% i övriga befolkningen. Att hitta vidare tillförlitlig statistik om hela gruppen med NPF-diagnoser kopplat till sysselsättning är svårt.
Ordförande för Riksförbundet Attention konstaterar att personer med NPFdiagnos är klart överrepresenterade bland unga som varken arbetar eller studerar och att gruppen stadigt växer. Hon pekar vidare på att okunskap är en stark bidragande faktor till problematiken.
Inom sjukvården växer köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin för utredning vid misstänkt NPF-problematik. Medicinering har ökat kraftigt vilket också gör att fler behöver sjukvårdens hjälp för uppföljning av läkemedel. Läkemedel som har betydelse för att dessa personer inte ska hamna i utanförskap, men som enbart är en del av lösningen för att personerna ska må bra och fungera.
Det är helt nödvändigt att samhället och offentlig sektor hittar nya vägar att få dessa personer att må bra och kunna fungera utifrån sina förutsättningar i samhället. Därför har vi på flertalet sätt lyft frågan om NPF och ADHD inom partiet. Senast i form av ett fullsatt seminarium på KD dagarna i Västerås, där även socialminister Jakob Forssmed deltog.
Det är därför med glädje vi nu ser att socialministern givit ett uppdrag till läkemedelsverket om att öka kunskapen om adhd och läkemedel och att uppdraget ska genomföras i nära samverkan med andra berörda myndigheter.
Att kunskapen om adhd och npf ökar är vad som gör skillnad för om ett barn ska gå i skolan eller sitta hemma på grund av dåligt mående, eller om en förälder ska klara av att arbeta eller vara sjuk av oro för sitt barn, eller i värsta fall för om en ungdom ska komma in på arbetsmarknaden eller välja kriminalitetens bana.
Vi ser fram emot att göra skillnad tillsammans med våra kd-kollegor på alla nivåer i hela landet!