Talgoxen är fortsatt svår att klå vid fågelbordet. I den nationella inventeringen av Vinterfåglar inpå knuten är arten även i år ohotad etta. Tvåa i landet är gråsiskan och etta i Örebro län.
Lästips:
På plats nummer två skymtas däremot en uppstickare – gråsiskan. Birdlife Sverige, som samlat in rapporter från hela landet, kallar det för ett ”invasionsår” för silvermedaljören.
”Sådana inträffar med vissa mellanrum och beror på födobrist längre norrut eller österut. Just denna vinter toppar gråsiskan listorna i flera Norrlandslän samt i Dalarna, Västmanland och Södermanland lite längre söderut”, skriver föreningen i en preliminär sammanställning av årets inventering.
Gråsiskan puttar därmed ner fjolårets tvåa, blåmesen, till en tredjeplats. På en fjärdeplats hamnar domherren strax före pilfinken.
Gråsiskan tog ettaplatsen i länet
I Örebro län tog gråsiskan ettaplatsen, och vid fågelmatningarna i Degerfors, Karlskoga, Örebro, Nora samt Askersund räknades den in som etta och åtföljdes av talgoxen.
Likaså blev talgoxen tvåa i Lekeberg och Kumla men där räknades pilfinken som etta vid matningen. Även i Hallsberg toppade pilfinken och den röda domherren tog andra plats.
I Laxå, Ljusnarsberg och Hällefors räknades flest talgoxar vid fågelborden.
I Lindesberg toppade gråsiskan och följdes av pilfinken.
”Invasionsfågeln gråsiskan den talrikaste arten vid fågelmatningarna i Örebro län. Dess antal varierar starkt år från år beroende på hur lätt den kan hitta mat (inte minst björkfrön) ute i naturen. På andra plats kommer talgoxen, den art som brukar toppa listan.” skriver Närkes Ornitologiska förening.
I år var det lite färre matningar och rapportörer i länet.