På måndagsmorgonen började länsstyrelsens 36 rösträknare att kontrollräkna alla valsedlar som kommit in under valdagen och i förtidsröstningen. En och en halv vecka beräknas arbetet att ta.
Lästips:
När vallokalerna stängt för kvällen räknas alla röster som kommit under dagen och redan på nattkröken presenteras ett preliminärt valresultat.
Det som händer sedan för att ett permanent valresultat ska kunna fastställas är att alla valsedlar räknas igen, att ogiltigförklarade valsedlar bedöms på nytt och att sena förtidsröster samt utlandsröster räknas.
På länsstyrelsen i Örebro arbetar 36 rösträknare med att gå igenom alla valsedlar, en efter en. De börjar med riksdagsvalet, fortsätter med kommunalvalet och avslutar med regionen. Statsvetaren Mats Öhlen gör sitt första år som rösträknare.
– Jag var nyfiken på att se hur det går till på insidan. Jag har den teoretiska kunskapen men det känns kul att få vara en del av arbetet, säger han.
Dagen innan tjänstgjorde Mats som röstmottagare i Brickebacken och räknade röster till långt in på natten.
– Sedan var det bara att kliva upp i morse efter någon timmas sömn och börja räkna igen.
Noggrannhet är viktigt som rösträknare. Det får inte bli fel. Tålamod kan också behövas, speciellt om dagen innan varit lång och intensiv.
Birgitta Lertséus och Barbro Andersson har båda jobbat som rösträknare i tidigare val. De sorterar ut alla personröster och prickar av dem i en lista.
– Vi känner varandra och har jobbat ihop i tidigare rösträkningar. Jag har även jobbat i förtidsröstningen, säger Birgitta Lertséus.
Till sin hjälp har rösträknarna fyra sedelräknare som används flitigt. Men varje valsedel måste ändå hanteras manuellt, kontrolleras och prickas av om den innehåller personkryss.
– Vi räknar med att vara klara med alla tre valen på onsdag nästa vecka. Oftast jobbar vi 8-17, men i början blir det ofta några övertidstimmar för att få fram ett resultat så snabbt som möjligt, säger Emma Sjöholm, valsamordnare på länsstyrelsen.