Att handla i en matbutik kan innebära stor påfrestning och stress för någon med autism eller annan intellektuell funktionsnedsättning. Som en hjälp på traven har stödpedagogen Melissa Andersson tillsammans med Ica Supermarket i Lindesberg lanserat ett bildstöd som tydligt visar hur man ska göra olika saker i affären.
Många med intellektuella funktionsnedsättningar blir stressade av ljud, ljus och att vara i miljöer med många olika intryck. En matbutik kan vara en sådan miljö. Om de med hjälp av bilder och enkla instruktioner kan få stöd i hur de ska göra olika moment i butiken kan deras vardag blir lättare. Melissa Andersson är nyutbildad stödpedagog och som examensarbete studerade hon hur bildstöd skulle kunna underlätta i butiker.
– När jag var klar med min examen kände jag att jag ville göra verklighet av detta också. Så då tog jag kontakt med Ica Supermarket och fick jättebra respons, berättar hon.
Vid fruktdisken har Melissa satt upp ett laminerat ark med foton och instruktioner om hur kunden ska lägga sin frukt i en påse, väga den och klistra etiketten på påsen.
Bild på personal
– Vi har också satt upp en liknande instruktion vid lösgodiset och en vid kassan som visar att man ska lägga upp en vara i taget och inte allt i en hög, förklarar hon.
En skylt som visar hur personalen är klädda kommer också att sättas upp i butiken, för att det ska vara tydligt och enkelt att förstå vem man kan fråga om hjälp. Melissa kommer också att ta fram en karta över butiken så att kunden lätt ska kunna hitta rätt avdelning utan att behöva gå runt och leta.
– Det finns så mycket man skulle kunna göra kring alternativ kompletterande kommunikation i en butik, men man måste ju börja någonstans, säger hon.
I dagsläget är det bara Ica Supermarket i Lindesberg som har nappat på idén, men Melissa hoppas att så småningom få fler butiker att hänga på. Hon menar att det finns många andra ställen i samhället där det skulle behövas bildstöd.
– Tandläkarmottagningen till exempel. Där skulle man kunna ha bildstöd som visar hur besöket går till, säger hon.
Vill ha respons
Melissa hoppas på att få respons från personer som använder bildstödet för att kunna vidareutveckla konceptet.
– Jag vill gärna veta vad de skulle vilja ha för stöd i butikerna. Jag har gjort inlägg på Facebook och hoppas nu att folk ska höra av sig, säger hon.
Bildstödet är inte bara till hjälp för personer med intellektuella funktionsnedsättningar utan även personer som inte kan svenska och äldre till exempel.
– Demensföreningen har tyckt att det var jättebra, berättar Melissa som vill utveckla bildstödet med teckenstöd med tecknade bilder på teckenspråk och hon funderar även på om det går att få in blindskrift.