Jonas har öga för lappugglan. 85 till 90 procent av bilderna i boken är tagna i Örebro län. Foto: Jonas Classon
"Night Hunter" den världsberömda lappugglan från länet som publicerats i The Times två gånger och ställts ut på bland annat Natural History Museum i London. Foto: Jonas Classon
Jonas Classon, prisbelönt fotograf från Kumla. Foto: Sofie Isaksson
Nu är Jonas Classons bok ute efter tio års fotograferande.

Det är svårt att inte fascineras av lappugglan

2019 tar Jonas Classon från Kumla den numera världsberömda bilden av lappugglan i fullmånens sken. Bilden höll han hemlig för bokprojektet lappuggla.

Då när Jonas Classon tog den bilden av lappugglan trodde han knappt på vad han såg.

– Jag tittade på kamerans display och trodde inte på det. Jag skakade när jag kom hem och satte i minneskortet i kortläsaren. Hur skulle bilden se ut, var den skarp… När jag såg den på skärmen trodde jag att jag skulle ramla ihop, berättar en mycket glad Jonas Classon som just suttit och signerat böcker för packning och utsändning och tillägger:

– Varje gång jag tagit en bild som överträffat mina förväntningar, så tänker jag att det går att toppa. Men denna bild visste jag inte hur jag skulle kunna toppa.

Tioårsprojekt

Det har gått tio år sedan Jonas Classon lämnade sjuksängen efter en lång sjukdomsperiod, något som Länsposten skrivit om i ett tidigare reportage. Nu ges en unik skildring av lappugglan ut i bokform ”Lappuggla, skogens dolda väsen” med fotografier av Jonas och texter av Anna Froster, biolog, journalist och författare, på Avium Förlag, där Örebrofotografen Roine Magnusson är förläggare.

– Jag klev i princip ut från tv-studion och satte igång arbetet med boken efter all uppmärksamhet just den bilden fick, säger Jonas.

En av huvudkaraktärerna i boken är lappugglan bakom den världsberömda bilden ’’Night Hunter’’. Bilden blev snabbt världskänd och har prisats med några av de stora internationella fotopriserna och publicerats i hundratals tidningar runt om i världen hösten 2020.

Bilderna tagna i länet

24-årige Jonas har arbetat med att följa lappugglan, vilket är ungefär ett tiotal individer i fyra revir parallellt under tio års tid. Han började som 14-åring, då som en rekreation från sin sjukdomsperiod. 85-90 procent av bilderna i nya boken är tagna i länet.

– Vilket är jättehäftigt, det är drygt tio år sedan lappugglan dök upp i större utsträckning här, säger Jonas.

– Lappugglan har så många häftiga egenskaper – det är svårt att inte fascineras av den.

Bilderna i boken är en blandning av intima porträtt, grafiska bilder och unika skeenden ihopvävt med Anna Frosters texter. Jonas berättar att boken fått stort allmänintresse.

– Syftet och tanken var att breda massan, som Alva 14 år till Stureplans-stekaren skulle kunna tycka att boken är intressant, fågelskådare vet ju redan hur magisk lappugglan är.

Jonas har fått fortsatt förtroende som Canon-ambassadör genom förlängt kontrakt, detta innebär föreläsningar på mässor med bildvisningar, som han kombinerar med sitt fotograferande.

Classons första bok Svart album, en personlig fotobok om hans väg ut ur mörkret genom fågelfotografi, gavs ut på eget förlag 2020. Även detta projekt arbetade han med under en tioårsperiod.

Relaterade artiklar:

Jonas sökte strimmor av ljus bland fåglarna (2020-09-11)