Kravlös dans för hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka ungas psykiska hälsa. Foto: Therese Blom/ Mostphotos

Kravlös dans motverkar stress, oro och ont i magen

Dans kan vara ett sätt för unga tjejer som mår dåligt att öka sitt välbefinnande. Lekebergs kommun startar i september en grupp för högstadietjejer som leds av utbildade dansinstruktörer.

Dans för hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka ungas psykiska hälsa genom kravlös dans. Forskning visar en minskning av kroppsliga och emotionella symtom såsom huvudvärk, magvärk, oro och stress. Metoden har använts under flera år i både Örebro och Karlskoga och finns på flera ställen i landet. Tack vare Region Örebro län sprider sig nu metoden till övriga delar av länet och Lekebergs kommun är en av kommunerna som hakat på.

– Att röra sig till musik vet vi från forskning främjar både den fysiska men framförallt även den psykiska hälsan. Vi vill nå tjejer i högstadieålder som ofta är stressade, oroliga eller ofta har ont i magen. Tidigare har vi inte kunnat erbjuda dem någon metod så det känns väldigt bra att kunna presentera det här för dem, säger skolsköterskan Tina Andersson.

Dansgruppen kommer att träffas en gång i veckan i 75 minuter tillsammans med utbildade dansinstruktörer som har kunskap i att jobba med dans som behandlingsmetod. Gruppen riktar sig inte till dem som har ett specifikt dansintresse utan det handlar mer om att uttrycka sig till musik och skapa samhörighet med andra inom gruppen.

– Vi börjar med tjejer i högstadiet, men jag vet att det även finns önskemål om att kunna erbjuda detta till elever i mellanstadiet. Finns intresse kan man även tänka sig en liknande grupp för pojkar, säger Tina Andersson.

Höstens dansgrupp är ett utvecklingsarbete och målet är att detta ska bli en permanent verksamhet. Medverkan i dansgruppen är kostnadsfri och aktiviteten äger rum efter skoltid.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Garphyttans skola utsatt för upprepad skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.