Två veckor till beräknas det ta innan soporna är borta från Röfors. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

8,4 miljoner för soporna i Röfors

Bortforslingen av soporna i Röfors kommer kosta Laxå kommun mer än beräknat. Slutnotan förväntas hamna på 8,4 miljoner kronor.

Det är nästan två miljoner kronor mer än vad man trodde från början. Framförallt beror fördyringen på att materialet varit betydligt tyngre än beräknat. Anbudsgivarna uppskattade volymvikten till mellan 400-600 kilo per kubikmeter medan en stor del av materialet senare visade sig väga drygt 1 000 kilo per kubikmeter, uppger Laxå kommun i lägesrapporten på sin hemsida. Det är framförallt material som legat en bit ned i de stora högarna som tydligen varit omlastat, legat länge och dessutom förmodligen blivit kompakterat med traktor eller grävmaskin. På plussidan finns att en mindre andel än beräknat har behövts köras till dyr förbränning. Ungefär 7 500 ton material har varit av sådan kvalitet att det kunnats användas som konstruktionsmaterial, till exempel vid vägbyggen. Om kommunen skulle köpt in motsvarande mängd bergskross hade det kostat ungefär 825 000 kronor.

Det betyder att den direkta kostnaden för bortforsling och behandling av avfallet blir drygt 7,5 miljoner kronor.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.