Lästips:
Klubban har fallit. Sveriges riksdag har riktat ett misstroende mot regeringen och statsministern. En regeringskris står för dörren, när vi borde lägga all kraft åt att få Sverige på fötter ekonomiskt, efter pandemin. Nya talmansrundor eller extraval blir resultatet.
Demokratin i Sverige firar jubileum. Under hundra år har vi byggt upp en stabil konstitution som tål kriser. Det har vi sett bevis på flera gånger denna mandatperiod.
Först tog det 129 dagar att bilda regering efter valet 2018. Dagarna rullade på som vanligt, folk i allmänhet märkte ingen större skillnad. I andra länder med en mer skör konstitution, hade risken för oroligheter varit stor.
Sen kom pandemin och hela samhället tvingades ställa om. Så även riksdagen. Vår konstitution klarade också det. Utskottsmöten och arbetsmöten digitalt samt en minimerad riksdag på 55 personer är överenskommet mellan riksdagspartierna.
S/Mp regeringen har många brister. Det är jag den första att skriva under på. Vi valde ändå att samverka med regeringen, efter att vi lyckades förhandla fram Januariavtalet med många viktiga, liberala reformer. Äganderättsfrågan, artskydd och strandskydd är viktiga punkter, inte minst för landsbygden, frågor som nu pausas.
Att kunna rikta misstroendevotum mot en enskild minister eller statsministern finns fastslaget i regeringsformen för skydda demokratin. Möjligheten finns INTE till för att användas som ett politiskt slagträ av oppositionen. Är man inte nöjd med den politik som drivs, får man arbeta som vanligt med motioner och kampanjer, i riksdagen likväl som på hemmaplan. Om det lyckas, vinner man gehör för sin politik nästa val. Om inte, ja då får man försöka på nytt, inte begära misstroendevotum…
Jag menar att V och Sd missbrukar det konstitutionella instrumentet misstroendevotum, genom att använda det just som ett partipolitiskt slagträ. Ivrigt påhejade av M och Kd, som egentligen tycker sakförslaget är bra.
Oaktat vad var och en tycker om just fri hyressättning i nyproduktion, så var det en del i Januariavtalet som helhet. En enskild fråga kan inte ryckas ur ett avtal. Nu har regeringen fallit, Januariavtalet likaså. Det får vi stå ut med, men jag önskar att vi handskas mer varsamt med de demokratiska rättigheter vi har.
Helena Vilhelmsson (C) Riksdagsledamot Örebro län