Arbetet har precis startat med att boka artister till den kommande festivalen Tiveden Americana. Foto: Mostphotos/Lightfield

Tiveden Americana i september

Nu satsar Laxå kommun på att få till musikfestivalen i Sannerud, Tiveden, andra helgen i september.

Den var planerad till förra sommaren. Nu ser den ut bli av: en tvådagars musikfestival i Sannerud med artister från både England och USA. Musikstil: Americana, det vill säga traditionell amerikansk folkmusik som blues och country.

– Vår tanke är att komma närmare stilarnas rötter, inte vara för polerade, säger Åke Lundström, projektledare för festivalen.

Helt nyligen togs beslutet att köra. Drew Young, som flera år spelat på Live at Heart, kommer att spela, och även Shawn Williams verkar vara på gång. Fler lär komma.

Till festivalen har Leader Mellansjölandet beviljat drygt 670 000 kronor. Då är tanken att även ett låtskrivarläger ska arrangeras.

– Starten blev krångligare än vi tänkt oss. Nu tar vi ett första steg och börjar etablera oss, säger Åke Lundström.

Till en början hoppas han festivalen ska locka besökare från närområdet men att fler från hela Sverige med speciellt intresse för just americana-stilen på sikt hittar till Tiveden.

Det finns en person som knyter Laxå till New Orleans, och det är Bror Anders Wikström. Han föddes 1854 i Stora Lassåna. Som 30-åring kom han till New Orleans, där han var aktiv i stadens konstliv. I samband med musikfestivalen kommer en utställning med hans verk att visas.

– Det blir en dubbel anknytning med både konstutställning och festival. Det är jätteroligt. Det tycker även amerikanska ambassaden som planerar att komma på besök från Stockholm, säger Tomas Dahlberg, kulturchef i Laxå kommun.