Britt Argårds, PRO-ordförande, och Marie Andersson, Maries skor, intill postlådorna där frågeformuläret hämtas och lämnas. Foto: Cathrine Gustavsson

Populära stadsvandringar utökas för att locka besökare

Pandemin gjorde att PRO i Nora började arrangera stadsvandringar. Nu utökas de för att locka campare ut på stadens gator.

På många håll förra våren innebar pandemin att kreativiteten flödade för att få till nya aktiviteter som fungerade under restriktionerna.

I Nora började PRO med en stadsvandringstävling. Den har blivit mycket populär. Upp emot 300 frågeformulär går åt varje tävlingsperiod. Med kluriga bilder tagna någonstans i centrala Nora kan det bli en hel del vandrande innan de är lokaliserade och formuläret kan lämnas in. Tävlingsupplägget har inte lett till köer eller folksamlingar – alla kan gå när det passar just dem.

– Det har varit små skyltar, balkonger och ljuslyktor folk ska leta efter. Bara fantasin sätter stopp, berättar Britt Argårds, ordförande i Nora PRO och drivande bakom de kluriga stadsvandringarna.

Intresset för att få vara med har spridit sig till allt fler, och även bland köpmännen i staden är det eftertraktat att finnas med i en klurig bild.

Nu har även kommunen bestämt sig för att stötta aktiviteten som fortsätter hela sommaren.

– Nu är målet att även få campare eller andra turister att gå och leta var bilderna är tagna, säger Britt Argårds.

Fram till nu har vinnarna fått hämta priserna under viss period, men från och med denna vecka planerar PRO att återigen kunna ha arrangemang. Torsdag den 10 juni blir det den första prisutdelningen, inklusive program, i Göthlindska gårdens trädgård.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt med Örebro viltvårdsförening

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Ljusets drottning Sophie Janson i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.

Avspänt lunchmöte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Många programpunkter inplanerade när kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på pandemibesök i Örebro. Jenny Gille, teaterchef på Lerbäcks Teater, var en av dem som var inbjuden på lunchträff.

Ansök nu för gratis tåg för unga i sommar

Upp till 60 000 unga européer får resa gratis i sommar när EU drar i gång sitt reseprojekt igen. Även 19- och 20-åringarna får nu chansen.