Centern leder de heliga korna till slakt

Kommunpolitikerna i Lindesberg har rest sig mot Region Örebros beslut om att lägga ner jourlinjerna i kirurgi och ortopedi på lasarettet. Eller ja, de flesta kommunpolitikerna. Skrivelsen om återöppnande som skickades in till regionen saknade underskrifter från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Ingen är förvånad över frånvaron från Socialdemokraterna. Trots allt är det tredje gången beslutet har övervägts och man vill därför nu komma i mål med nedstängningen. Det är däremot underligt att Centerpartiet övergett parollen om att “hela länet ska leva” och sitt tidigare, väldigt kraftfulla, ställningstagande.

I Lindenytt 2016 kunde vi läsa hur Centerpartiet tog stark ställning för att akuten på Lindesbergs lasarett skulle hålla öppet även nattetid för kirurgi och ortopedi. Helena Vilhelmsson, dåvarande distriktsordförande, nuvarande riksdagsledamot beskrev nedstängningen som ”att stänga ortopedi och kirurgi i Lindesberg nattetid, hade varit som att gå över ån efter vatten.”.

Torbjörn Ahlin gick steget längre i sin kritik mot beslutet och sa ”Hade det här förslaget gått igenom vore det ett svek mot människor på landsbygden i vårt län. Bor man i Ställdalen t ex, är det tryggt att veta att Lindesbergs lasarett har service för dig, dygnet runt.” Vidare skriver han att ”det är inte rimligt om man ser till de försämringar och den oro det hade åsamkat våra medborgare, och till viss del redan gjort. Centerpartiet vill ha god sjukvård i hela länet”.

Nu är det däremot annat ljud i skällan och Ahlin själv är den som är med och genomför detta ”svek”. Den som undrar vad som fått Centern att byta hållning behöver inte göra någon vidare djupdykning i frågan. Det är faktiskt inget som har förändras i själva frågan i sig utan vad som har förändrats är Centerpartiet.

Tidigare satt Centerpartiet i opposition men nu efter valet 2018 sitter de med och styr tillsammans med Socialdemokraterna, i både region och kommun. Att partier måste kompromissa i politiska samarbeten kan ibland uppfattas som en kovändning, men att det skulle gå så här fort för Centerpartiet att inte bara vända på kvigan utan även leda sina heliga kor till slakt var det nog ingen som förväntade sig.

Liberalerna delar Torbjörn Ahlin och Centerpartiets tidigare hållning om att den här neddragningen är ett svek mot människor på landsbygden. Tillsammans kan vi se till att det som nu skett blir ogjort. Därför hoppas jag att Centerpartiet hittar tillbaka till sin tidigare ställning och stödjer Liberalernas förslag om att återupprätta jouren.

Willhelm Sundman (L) Oppositionsråd, Region Örebro län

Relaterade artiklar:

Svar till: Willhelm Sundman (L) (2021-03-17)