– Det saknas en nationalblomma, säger Mora Andersson. Han är ordförande i Svenska Botaniska Föreningen som tagit initiativ till en omröstning om vilken art som ska bli Sveriges officiella nationalblomma.
Lästips:
– Varje landskap har en landskapsblomma och det finns en nationalfågel. Det är klart en nationalblomma är på sin plats, säger Mora Andersson.
Tydligen är det fler än botaniska föreningen som anser det, för i första kvalomgången röstade över 23 000 personer på de 30 förslag som de regionala botaniska föreningarna föreslog.
– Intresset är stort. Jag tror att omröstningen fått extra skjuts av corona, säger han.
Inga politiska blommor
Sveriges grannländer har redan nationalblommor. Danmark har prästkragen, Island fjällsippan, Finland har liljekonvalj och Norge har faktiskt två – fjällbrud och ljung.
– Vi valde bort grannländernas nationalblommor och de arter som representerar politiska partier i Sverige. Blommorna som kvalat in är vanliga. De finns nästan överallt i Sverige. Jag tror alla går att hitta i samtliga landskap.
Tio blommor kvalade till final: liten blåklocka, smultron, midsommarblomster, linnea, skogsstjärna, rödklöver, hästhov, blåbär, lingon, styvmorsviol.
Överlevt en vinter
På botaniska föreningens facebook har många förtjust kommenterat blommorna, till exempel: ”Hästhov! Ett av dom första säkra vårtecknen som gör alla glada att man har överlevt ännu en nordisk vinter.”
”Styvmorsviol, kräver inte mycket men glädjer alla.”
Är någon av finalisterna typisk för Örebro län?
– Alla finalisterna kan nog sägas vara vanliga i Örebro län, några är väl vanligare i norra skogliga delarna av länet, som blåbär, lingon, skogsstjärna och linnea, andra mer vanliga i södra slättbygden i länet som hästhov, smultron, styvmorsviol, medan rödklöver, liten blåklocka och midsommarblomster kanske är lika vanliga i hela länet.
Här kan du rösta på nationalblomman och i morgon, den 12 mars, är sista dagen att rösta. Den som är nyfiken och vill veta resultatet snabbt får sätta på radion tidigt på lördag morgon. Vinnarblomman kommer att presenteras i Naturmorgon på lördag, den 13 mars.