Skapa ditt eget nyhetsflöde

Ett fenomen jag märkt av på sociala medier på sistone är att fler och fler stolt meddelar att de inte läser nyheter eller lyssnar på nyhetssändningar på tv. Hur man kan vara stolt över detta är svårt för mig att förstå. Hur kan det vara något bra? Tvärtom verkar det oroande.

Naturligtvis ska man vara uppmärksam på vad man matar sin hjärna med. Den påverkas negativt av ord som död, sjukdom och kris och människan har lätt att bli påverkad, även om det inte rör något i ens omedelbara närhet.

Särskilt kvällstidningar fokuserar ofta på negativa nyheter, förvrider neutrala nyheter och blåser upp de negativa i sin jakt på att sälja lösnummer. Fake news debatteras livligt. Donald Trump var den som spred uttrycket över världen.

Lustigt nog har det bevisats åter och åter igen att just han är den som ljuger mest av världens ledare, åtminstone i den del av världen som har fria medier.

I Sverige anses Svenska Dagbladet vara den bästa nyhetssajten och en undersökning från Oxfords universitet 2018 visar att Samhällsnytt (före detta Avpixlat), Fria Tider samt Nyheter Idag är de som spred mest fake news.

Det som oroar mig är vad som händer med de som inte lyssnar på nyheter för att de tror att allting är falskt. Risken är väl att man blir faktaresistent, det vill säga att man vägrar lyssna på något som strider mot den uppfattning man redan bestämt sig för eller passar ens egen uppfattning.

Bland den gruppen frodas konspirationsteorier och grupptänk. Felaktigheter och tveksamheter om integration och hälsa florerar, som att invandrare får allting gratis, vaccinationsmotstånd, att äta silver och chem trails.

Invandrare har samma regler som svenskar. Och jag har faktiskt läst om folk som motsätter sig vaccin mot corona. Silver i viss form har antibakteriell effekt men är i andra former rent livsfarligt och dessutom förbjudet. Det sistnämnda är en teori där man anser att spåren efter flygplan i luften är medvetet utsläppta föroreningar.

Vad man behöver lära sig däremot är vad man egentligen ska tro på. Det kallas källkritik. Det är inte så himla svårt att lära sig om något är någorlunda sant. Läser du något du blir osäker på, googla rubriken. Finns nyheten på många olika ställen är det förmodligen sant.

Finns den bara på någon mystisk webbsida där det kanske inte ens finns ett namn underskrivet kan du glömma hela historien. Våra svenska dagstidningar och tv, även kvällstidningarna, är fortfarande trovärdiga. Visst, de kanske undviker att publicera vissa saker av så kallade PK-skäl, men de ljuger sällan medvetet. Det tar förmodligen för mycket tid och kostar för mycket att bli anmäld till Pressens opinionsnämnd.

För övrigt: Det är självklart att Restauranghögskolan ska ligga kvar i Grythyttan och därmed basta!