Från ensamhet till gemenskap!

Ensamhet är ett av vår tids stora samhällsproblem. Det är självklart ett bekymmer för den enskilda människan, men det är också ett strukturellt problem. När sex procent av svenska folket uppger att de alltid eller ofta lider av ensamhet syns omfattningen. Det handlar om 600 000 människor. Det påverkar äldre, men ensamhet finns i alla åldrar. I enkäten Skolbarns hälsovanor svarar tio procent av pojkarna och 19 procent av flickorna att de ofta eller alltid känner sig ensamma. Andra undersökningar visar att så mycket som var tredje ung man mellan 18 och 30 år beskriver sitt liv som meningslöst. Var tredje!

Ensamheten försämrar och förkortar våra liv. Ensamhet leder till sjukdom, skolmisslyckanden, utanförskap och en känsla av att vara exkluderad från samhället med allt vad det innebär. Självklart är detta mer än ett problem för enskilda människor. Det handlar om strukturer i samhället. Därför har denna fråga redan från start varit en prioriterad fråga för regeringen, inte minst socialminister Jakob Forssmed. Vi Kristdemokrater vill motverka ensamhet genom att stärka förutsättningarna för gemenskap och sociala relationer mellan människor. Det är så vi kan skapa ett samhälle där människor känner sig inkluderade och blir sedda.

I regeringens första budget inleddes därför en omfattande gemenskapssatsning, med satsningar på 300 miljoner per år under tre år. Nästan en miljard kronor totalt. Pengar som gör skillnad i människors liv, varje dag. Med de här medlen kan kommuner utveckla eller införa uppsökande hälsosamtal för äldre och skapa mer social gemenskap. Kristdemokraterna har sett till att regeringen stöttar och mobiliserar föreningslivet för att skapa mötesplatser för människor och nå ut till dem som inte är med i gemenskapen. Över 400 organisationer har fått stöd och 500 000 personer har nåtts av eller deltagit i aktiviteter som fått finansiering. Vidare lanseras Fritidskortet i år, som kommer att ge fler barn och unga möjligheten att delta i meningsfulla fritidsaktiviteter som idrott och friluftsliv. Regeringen satsar också på idrott och friluftsliv för äldre.

I slutet av februari presenterade Folkhälsomyndigheten Sveriges första nationella strategi mot ensamhet – ett stort och viktigt steg framåt i arbetet för att främja gemenskap. Med denna strategi ger vi frågan om ensamhet den plats som problemet förtjänar i vårt samhälle och visar att vi nu har både kunskap och möjligheter att bryta ensamhet – med mer gemenskap.

Jag är glad att dessa frågor äntligen är uppe på dagordningen. Samtidigt ska man komma ihåg att politiken bara kan underlätta och skapa förutsättningar. Huvudansvaret att få fler att känna sig inkluderade oavsett ålder, kön, eller funktionshinder har vi alla tillsammans som goda medborgare. Ett samtal med en vän kan göra mycket. Vem ringer du idag?