Landsbygdens förväntningar på nästa budget

Om cirka en månad lägger regeringen sitt budgetförslag för nästa år på Riksdagens bord. Många intressegrupper har säkert stora förväntningar på innehållet och oavsett budgetutrymme kommer med all sannolikhet önskemålen att överstiga regeringens ramar.

Mänskor och småföretag på landsbygden brukar inte tillhöra de mest kritiska eller krävande intressenterna trots att det finns starka skäl för att prioritera landsbygdens stora behov den närmaste tiden. Även om behoven på landsbygden har något olika prioriteringar i norr och söder finns det ändå några gemensamma önskemål utanför storstäderna. Viktig infrastruktur, stora bostadsbehov och en väl fungerande kollektivtrafik tillhör det mest angelägna att satsa på.

Vi ser nästan varje dag notiser i medierna om inställda tåg eller skadade rälsavsnitt och växlar och stora lastbilsekipage som hamnar i dikena eller privatbilar som tar skada av uruselt vägunderlag. Till detta kommer problem med det nationella IT-systemet som flera regeringar sedan lång tid tillbaka lovat att fixa i alla dekar av landet.

Att dessa delar av infrastrukturen har för låg kvalitet, särskilt från Mälardalen och norrut, har vi övertydliga bevis på. Kommer de två särskilt ansvariga ministrarna – Peter Kullgren och Andreas Karlsson – att gå samman för ett riktigt landsbygdslyft som de båda formulerat i ord åtskilliga gånger?

Infrastrukturpolitiken i de stora landsbygdsdistrikten är av avgörande betydelse för Sveriges klimatpolicy. Järnvägssatsningarna har lika stor vikt för företagens godstransporter som hushållens vardagsresande. Även med en starkt ökad elbilsanvändning är järnvägssystemet en mycket väsentlig faktor för att få ned koldioxidutsläppen. Om man knyter ihop dessa satsningar med det nya Natoförsvaret bör tre ministrar kunna hävda investeringarna med starkare argument än tidigare.

Behoven är i verkligheten ännu större med krav på ökad distansutbildning, fungerande statlig service i varje kommun och en sjukvård med ökad satsning på lokala vårdcentraler.

Landsbygden behöver inte i första hand lägre skatter utan för hela landet avgörande investeringar för en hållbar framtid. I september får vi se vilka som vunnit regeringens interna budgetstrider!