Solist Karin Karlson på bordet. Foto: Rolf Johnsson
Stig Kempemo släpper loss skiffeln. Foto: Rolf Johnsson
Hela gänget. Namnen nedan i faktarutan. Foto: Rolf Johnsson
Karin Karlson, solist. Foto: Rolf Johnsson

Rulltårtan bygger Hardemojazz

Hardemo jazzband charmar publiken. Inte minst när solisten Karin Karlson står på bordet och sjunger "When the saints" så taket nästan lyfter. Och allt grundläggs med rulltårta när bandet repar på måndagarna i Hjulsta Hardemo.

Det slår gnistor om Hardemo jazzband när de släpper loss i låtar som ”Five for two. Bei mir bist du schön, Am I blue, Sweet Georgia Brown, Ain´t Misbehavin, In the sweet by and by, En sockerbagare”. Inte minst den sistnämnda där publiken sjunger med i ett härligt gung.

När solisten Karin Karlson ställer sig på bordet och sjunger, då kan det inte bli mycket bättre. Stämningen blir nästan elektrisk.

Och ändå är det här inga ungdomar precis.

– Vi är tre som är över 80, säger Anders Lannhard, själv en av dem.

– Vi vill att musiken ska vara rolig att lyssna på. Men också rolig för oss att spela.

Mycket mer landsbygdsjazz än så här kan det inte bli. Gänget samlas hemma hos nämnde Lannhard passande måndagar och repar.

– Där är det rulltårtan, som Anders själv bakar, som är grunden för bandet, säger kapellmästaren och klarinettisten Torsten Birath.

Och så här började det hela.

– Anders hade tidigare ett gäng som lirade, men numera nedlagt. Men han blev sugen igen och drog igång det här gänget. Vi har jätteroligt när vi lirar och Anders håller full koll på det administrativa. Musikaliskt kör vi sånt som går hem hos en mogen publik.

Här ett par röster till från bandet.

– Det är ett härligt gung, absolut. Bra för både kropp och skäl att spela, säger Gunnar Breving.

– Här handlar det om riktig gladjazz. Man blir glad av både att lira och lyssna, menar Anders Lannhard.

Karin Karlson tycker det är kul att sjunga jazz.

– Gör det på halvtid. Kombinerar med heltid som församlingspedagog i Askersund där jag har hand om Svenska kyrkans verksamhet för barn upp till 13. Har inga barn hemma, så det funkar bra, säger hon.

Clazze Sterner tycker det är härligt att möta människor som gillar deras musik.

– Vi hette förresten Hardemo Swingers så där lite i början. Men det namnet bytte vi ut. Det kan ju så lätt missförstås, skrattar Clazze.

Bandet har ungefär ett par spelningar per månad runt om i länet. I år har det varit extra hårt tryck med över dussinet gig avklarade.

– Jag har lirat runt 40 år i olika band. Men så här roligt, ja det är verkligen pricken över i för oss som inte kan sluta, säger Torsten Birath.

Konserten som Länsposten lyssnade på skedde i Hembygdsgården i Brevens bruk. Ungefär 60 personer var på plats.