Nedläggning Finnerödja skola

Laxå kommun har bekymmer. Man måste spara och det är inte enkelt att hitta bra parförslag. Ett av förslagen är att lägga ned Finnerödja skola och där är det klokt om våra politiker verkligen tänker efter före beslut.

Vad betyder det för Laxå att skolan finns kvar?

Den inflyttning som skett har till stor del varit i den kommundelen. Väljer man i fortsättningen att flytta till en plats där det inte finns en bra skola för barnen.

Jag var med när den nybyggda skolan i Finnerödja till stor glädje invigdes 1955. 2018 byggdes en ny skola, när den gamla efter många år var i behov av renovering och handikappanpassning. Nu finns alltså efter sex år ett förslag att lägga ner skolan. Vad har man i så fall för planer för den nuvarande? Ska den rivas eller säljas ut till en billig penning till en privatperson som man gjorde med Kanalskolan i Laxå.

Vad händer med eleverna i Finnerödja? Ska de flyttas över till Centralskolan och Saltängsskolan i Laxå. Det blir kostnader för skolskjutsar och långa resetider för barnen utöver de tider som finns för dem som redan i dag åker skolskjuts. Finns det plats för barnen i de nuvarande skolorna utan att de behöver byggas ut?

I dagsläget finns det 342 elever på Centralskolan och 200 på Saltängsskolan. Det är verkligen många saker som man måste tänka till om. Finns det andra saker att spara på inom skolområdet. Numera finns två rektorer en för Saltängskolan/Finnerödja och en för Centralskolan. Kan man möjligen stryka rektorstjänsterna och klara sig med skolchefen. På 50-talet fungerade det bra med en överlärare över alla skolor och då fanns det många små skolor på olika ställen i kommunen! Ja förstås, vi har ju andra tider nu.

Kanske man kan komma in med ett andra sparförslag! I Laxå med 5 576 har man 31 politiker i kommunfullmäktige. Askersund har 11 497 invånare och 33 mandat i fullmäktige. Vi kanske inte behöver så många politiker. Det är också värt att se över. Demokrati är inte heller gratis. För min del skulle jag faktiskt kunna tänka mig att gå ut och demonstrera för att skolan i Finnerödja ska vara kvar särskilt som man läst om vilka problem det varit på Centralskolan i Laxå. Jag är säker på att det blir fler som håller med mig.

Bevara skolan i Finnerödja!