Engelska istället för danska kan vara förståeligt

Att Sverige inte kan mäta sig med Danmark när det gäller fotboll är väl sedan länge etablerat. De dricker tretton liter mer öl per person och år, och är ändå bättre än oss på att lira boll. En gång i tiden var Sverige också en stormakt i datorspelet CS, där är Danmark ikapp och förbi också.

Kan det vara något slags lillebrorskomplex? Både svenskar och tyskar har ju varit där och försökt härska, i tid och otid.

Kanske är det också därför deras språk blir mer och mer svårförståeligt? Högaktuellt nu när vi fått en ny förbundskapten, Jon Dahl Tomasson. Han pratar nämligen engelska på presskonferenserna. Säkert på träningarna också. Det kan man ju förstå.

Det finns människor som tycker att det är “överdrivet” att påstå att danska är svårt att begripa. Inte bara skåningar. Jag minns när jag bodde på ett hotell i Köpenhamn och skulle prata med receptionisten där. Väluppfostrad som man är (nåja) tog jag fram min trevligaste ton och smetade på mitt finaste leende och började kommunicera med den unga mannen bakom disken på engelska. Han svarade på danska.

Det är svårt att rättvist beskriva hur danska låter. Det är egentligen en symfoni av toner och melodier som aldrig riktigt kan göras rättvis i det skrivna ordet, särskilt inte av en simpel man som jag. Skulle jag ändå göra mig på ett försök så lät det som den trevliga mannen bakom disken hade satt hela sin portion av overnight oats i halsen innan han gick till jobbet den morgonen. Det vore förstås orimligt, han hade i sådana fall saknat kräkreflex, och det verkar han inte heller göra för den mullrade tjockt genom de valsade havregrynen i hans hals, ständigt återkommande, nästan symfoniskt.

Jag hörde inte ett ord av vad han sa utom sista ordet som jag tolkade som “svensk”. Han ville att jag skulle prata svenska, och därmed skulle han få fortsätta prata danska. Mitt ansikte fortsatte att le, det gjorde det. Fast jag visste att den här kampen var över. Jag vet inte hur länge vi stod där, men jag nickade och log hela tiden. Tillslut gick jag till bensinstationen som låg relativt nära hotellet, men de hade inga nya handdukar där heller.

Danskarna är bättre på att prata engelska också, tyvärr. Även om det kan vara irriterande så är det ju skönt om våra fotbollsspelare kan förstå sin tränare. Så låt det bara vara.