Smeder utan gränser bildades under våren efter Rysslands invasion i Ukraina 2022. Smeden Michael Maasing är just hemkommen från västra Ukraina.
Ukrainska smeder bad om hjälp hos sina kollegor i Sverige och Norge då Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022. Smeden Tobbe Malm från Norberg, som bor i Oslo, gjorde ett upprop bland sina vänner. Det resulterade i en smidesauktion i Kolsva, där pengarna gick till att köpa in fordon och fylla med utrustning.
Michael Maasing, smed i Rejmyre, ingår i nätverket.
– Första gången var en punktinsats med dieselaggregat och bilar, men kriget har fortsatt, säger Michael Maasing som precis kommit hem från Ukraina och tillägger:
– Merparten som stöttar oss idag är inte smeder.
Kontakt i västra Ukraina
Kärntruppen består av cirka tio personer som åker ned till västra Ukraina och överlämnar det som samlats in och köpts, till en organisation som lämnar över till militären vid fronten.
– Vi kan inte lämna till en stat, så det är en del logistik, betonar Michael.
I helgen gick sex bilar ned. De var fyllda med verktyg, sjukvårdsutrustning som förband för skottskador, elverk, reservdäck (går åt i mängder), raggsockor, varma vinterkläder till militären. Nu har de skänkt 56 bilar sedan starten.
– Två av de sex bilarna var skänkta denna gång. Det efterfrågas fyrhjulsdrivna pick-uper eller minibussar som går på diesel. Det är större risker med bensinbilar om de blir påskjutna.
Raggsock-upprop
Hösten 2022 gjorde Maasing ett uppror i sociala medier om stickade raggsockor. Detta spreds i stickgrupper.
– Vi har sammanlagt fått ihop 40 flyttkartonger med raggsockor. Och det spelar roll när man kan utrusta en hel bataljon med strumpor, säger Michael.
29 par stickade raggstrumpor skickade Marjatta Pettersson i Kilsmo med denna resa. Strumporna är stickade av kvinnor i Kilsmo och Asker.
– Jag är illa berörd av kriget, jag måste göra något och därför drog jag igång strumpstickningen, säger Marjatta som levererat många fler strumpor under 2023.
Honung och timmerhakar
Michael Maasing berättar att soldaterna inte kan äta tillagad mat vid fronten, rök och eld avslöjar dem för ryssarnas drönare.
– Därför är honung bra. Biodlare i Sörmland och Östergötland har skänkt nästan ett ton med honung. Vi sänder det vidare till ett kvinnokollektiv i Ivano-Frankivsk i västra Ukraina som gör powerbars av honungen som de lever på vid fronten.
Smeder runt om i världen skickar timmerhakar de gjort.
– De används för att hålla ihop timret i skyttevärnen, tänk dig det är som första världskriget, de kryper omkring i skyttevärnen, förklarar Michael.
Smeder utan gränser har inte märkt avmattning av hjälp från människor. Nästa resa sker troligtvis i vår.
– Vi gnuggar på så länge vi kan, och bidrar med vår tid eller semester när vi åker, säger Maasing.