Så kan vi ge klimatet en gratis julklapp i år

Står det hemelektronik på din eller familjens önskelista i år? Ny telefon, surfplatta, mixerstav eller handkontroller till barnens spelkonsol? Ni är inte ensamma. Julhandeln beräknas omsätta nära 90 miljarder kronor i år och elektronik är ofta bland de mest populära klapparna.

Tyvärr innebär nya prylar ofta att de gamla hamnar i en låda i källaren – i bästa fall. Svenskarna slänger varje år hisnande 8 000 ton hemelektronik i vanliga brännbara hushållssopor, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet. Det motsvarar 240 ton bara i Örebro län.

Därmed går vi miste om enorma mängder värdefulla material. Vad många inte vet är också att uttjänta elprylar innehåller många råvaror som är avgörande för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart och klimatneutralt samhälle.

Utöver välkända metaller som guld och silver handlar det om material som kobolt, litium och palladium. De krävs när samhället digitaliseras, en viktig del av omställningen. Kobolt och litium är högt eftertraktade av alla som tillverkar batterier, inte minst stora batterier till alla elfordon som ska ersätta dagens fossildrivna bilar.

Samtidigt kan vi inte fortsätta att bara skaffa fram allt mer sådana råvaror. Människans vana att hela tiden producera nya råvaror ur jorden står redan för ungefär hälften av alla klimatutsläpp i världen, enligt FN. Dessutom orsakar den 90 procent av hotet mot biologisk mångfald och 90 procent av hotet mot tillgång till vatten. Som om det inte räckte produceras fortfarande stora mängder kritiska metaller i gruvor i fattiga länder, med usla arbetsförhållanden och barnarbete.

Det är här den avlagda hemelektroniken kommer in i bilden. Ju fler som ser till de gamla prylarna återvinns ordentligt, desto mer råvaror kommer till användning på nytt i stället för att behöva nyproduceras. På så vis kan du göra klimatet en stor tjänst.

Att återvinna elektronik har dessutom aldrig varit lättare. När du köper en elektrisk vara tar butiken emot den gamla utan att det kostar dig något. Större butiker tar dessutom emot alla sorters mindre hemelektronik, oavsett om du köper något eller inte. Du som har närmare till vanlig återvinningscentral kan välja det alternativet när du vill se till att dina gamla prylar får nytt liv, om de inte går att sälja förstås.

Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi återanvända de råvaror vi redan har, så många gånger det bara går. Invånarna i Örebro län har en fantastisk möjlighet att göra stor nytta för klimatet på jullovet, genom att rädda uttjänt hemelektronik från byrålådor och hushållsavfall.

Därför vill vi uppmuntra dig att ge klimatet en julklapp i år, genom en tur till återvinningen med en kasse elskrot. Om du inte använder prylarna i dag är det ju dessutom gratis.