Gården i Härvesta där hantverkaren Malin Andersson bor med sin familj har bland annat höns, löparankor och får. Foto: Peter Eriksson
Malin drevar fönsterkarmar i familjens hus. Foto: Peter Eriksson
Fönsterkittning är ett av arbetsmomenten. Foto: Peter Eriksson
Olika färgprover i verkstaden. Foto: Peter Eriksson
I förrådet av gamla fönster. Foto: Peter Eriksson
En påbörjad och en klar fönsterbåge. Foto: Peter Eriksson
Vid köksbordet med en flätad korg som Malin testat att göra. Foto: Peter Eriksson
Malin med lammen på gården. Foto: Peter Eriksson
Malin Andersson kittar fönster Foto: Peter Eriksson
Malin Andersson med nymålade fönster. Foto: Peter Eriksson

Anderssonskan gör gamla fönster som nya

I drumlinlandskapet i Härvesta några kilometer från Fjugesta har Malin Andersson startat ett nytt kapitel med sin familj. Deras gamla hus har fått nytt liv med både fönsterverkstad och husdjur på gården.

Istället för att reparera trasiga psyken så reparerar Malin Andersson numera gamla fönster. Något hon trivs riktigt bra med.

Malin jobbade som psykolog cirka åtta år, först på vårdcentral och ett SIS-boende i trakten av Göteborg. Sedan fick hon jobb på USÖ:s smärtklinik.

– Jag trivdes bra men märkte efter ett tag att jag gav för mycket av

mig själv och min energi. Det kan kosta på att bedriva samtalsbehandling.

Malin berättar att efter jobbet fanns inte så mycket energi kvar till

varken familj eller kreativitet.

– Min man Isak, som också är psykolog och jobbar i Karlskoga, säger att jag är en annan person nu.

Flytt till Lekeberg

Efter flytten från Lilla Edet 2020 letade familjen efter hus i Fjugestatrakten. Innan drömhuset var funnet bodde familjen hos Malins föräldrar nära Fjugesta. De ville ha ett boende på landet med ett lugnare liv och möjlighet till verkstad.

– Jag har alltid varit kreativ och vill kunna det mesta inom hantverk. Självförtroende är viktigt, säger Malin.

Våren 2020 gick hon en yrkesutbildning för att kunna börja jobba med fönster på heltid. Malin sade upp sig från USÖ våren 2022. Familjen hade då flyttat in i boningshuset i Härvesta med sidobyggnad och mängder av utrymmen i flera ladugårdar. Just nu går hon en fortsättningskurs i byggnadsvård.

– Här i trakten finns ju många gamla hus och fönster som behöver renoveras och jag försöker inspirera och lära ut om fönsterrenovering och byggnadsvård på min Instagram, berättar Malin som gärna vill jobba lokalt.

Gör det mesta

Kunderna skickar bilder på sina flagade och ibland rötskadade fönster och får en ungefärlig prisuppgift. Handlar det om ett helt hus kommer Malin och tittar. En del kunder kommer också och lämnar sina fönster.

– Men folk är ju händiga och kan göra mycket själva, som att skrapa och måla karmar.

Anderssonskans fönsterverkstad sysslar med det mesta som krävs för gamla fönster; träarbeten, beslag, glas, kittning och målning. Malin nytillverkar också innerbågar till fönster och fönsterkarmar som hon monterar och tätar med drevning.

– Grejen med gamla fönster är att de går att underhålla. Jag har renoverat bågar från 1700-talet som är ok! Det värsta att se är fel typ av fönster i ett gammalt hus, till exempel ”underhållsfria” aluminiumfönster.

Hur ser framtiden ut?

– Företaget går bra. Det är hög efterfrågan. Kunderna finns mest i mellersta delen av länet. I framtiden vill jag växa och samarbeta med andra. Sedan vill jag hålla kurser i fönsterrenovering.

Hemmet håller Malin också på att renovera. Inte bara egna fönster utan familjen har även byggt ut huset med tvättstuga, badrum och toalett. Att använda gamla beprövade metoder är viktigt. Som att lerklina väggar med hästskit, sand, lera och halm.

– Det är billigt och ger ett trevligt inomhusklimat fast barnen kallar det ”bajsväggar”, säger Malin med ett skratt.

Ett helt nytt ytjordvärmesystem är också installerat.

– Från början hade vi utedass och första vintern var det bara 14 grader inomhus. Det var kallt på morgnarna så vi fick ha varmvattenflaskor i sängen!