Alva Björhed, Hallsberg, går fördjupningsåret och arbetar med äckliga saker. "Allt som man tror är obehagligt behöver inte vara det" säger hon. Det här verket kan ses på utställningen. Foto: Sofie Isaksson
Tintin Aronssons skulpturer av två boxare med titeln "Jag orkar inte mer" ställs ut i Kumla. Foto: Sofie Isaksson
Cecilia Gustafsson gör berlocker i porslinslera och Louise Ramberg gör en vinranka i lera till vinkaraffen på bordet. Foto: Sofie Isaksson
27-åriga Linnea Hedlund från Örebro går grundåret och stormtrivs på skolan. Foto: Sofie Isaksson
Maja Lennartsson, Åsby Stora Mellösa broderar de sista detaljerna på hennes del av konstverket Korallrevet. Foto: Sofie Isaksson
Alldeles nyglaserad och bränd keramik. Foto: Sofie Isaksson

Nu har de vernissage av alla konstnärliga uttryck

Det bränns, målas, broderas och finliras inför årets utställning för deltagarna på konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola. På lördag är det vernissage av "Mot strömmen".

Konstverken i utställningen är skapade under höstterminen med en blandning av verk i olika material och tekniker från kurserna i textil, smycke, måleri och keramik, samt verk från de nio deltagarna på fördjupningsåret.

Lär sig ställa ut

Under hösten har 24 deltagare på grundåret arbetat med tre teman: relationer, tidsmaskinen och under ytan.

Inför själva utställningen har flera olika grupper skapats och jobbat med PR, vernissage, affischer, transporter, packning och guidning.

– Det är för att vi ska lära oss att göra en utställning genom att samarbeta vilket är givande för oss framåt, säger Tintin Aronsson från Borås som bor på internatet och går fördjupningsåret.

Trivs på skolan

27-åriga Linnea Hedlund från Örebro går grundåret och åker buss hit varje dag. Hon hade målat lite innan och var lite orolig att alla skulle vara unga nybakade studenter men tvärtom.

– Man känner sig så välkommen här oavsett bakgrund och ålder. Den äldsta är 78. Väldigt blandat, olika erfarenheter av livet, så mysigt, säger Linnea.

– Vi som går här har blandade stilar, vi vågar uttrycka vår kreativa sida. Jag har jobbat mycket på att våga, Jag var perfektionistisk, men har insett att det behöver inte vara perfekt. Konst är konst, finns inget rätt eller fel, säger Linnea.

Tintins mamma och pappa både målar och gör keramik. Så hon har hållit på mycket innan hon började.

– Jag har vidgat mina vyer här, hittat mitt eget uttryck och vill fortsätta utveckla det, bygger min portfolio nu. Jag kommer söka vidare och då ingår utställningen som ett plus i CV:et, säger Tintin.

Just nu har hon dessutom sina verk i makro- och mikro-utställningen på skolan. Makro med två stora bilder ute. Och mikro, en mini-utställningsyta på cirka 1×2 meter. Här finns skulpturer av två boxare med titeln ”Jag orkar inte mer”, som ska ställas ut i Kumla, och en målning som heter ”Kom då!”.

– De kom till när jag var arg. Jag hade tappat allt, men jag gjorde något av känslan, vilket var väldigt skönt. De betyder något för mig, säger Tintin.

Vernissage på lördag

”Mot strömmen” är namnet på utställningen. Maja Lennartsson, Stora Mellösa, sitter och broderar det sista på hennes del av konstverket Korallrevet som är ett gruppverk för grundårsdeltagarna. Hon förklarar titeln.

– Det är ett tema vi har arbetat med och oss själva, vi är många från olika platser i livet och vi går mot strömmen genom att gå här. Och jag följer min ström, säger Maja.

– Att välja en konstutbildning, där många kan tycka ”det är ju ingen riktig utbildning” bara det är att gå mot strömmen. Man ska gå en utbildning för sig själv och ingen annan, säger Linnea bestämt.

På vernissagedagen är det obligatorisk närvaro för alla. De 33 konstnärerna hoppas på mycket publik och är spända inför lördagen. Och för publiken som kommer väntar konstverk och stor kakbuffé.