Lästips:
I Sverige dödas i genomsnitt 13 kvinnor varje år av närstående. Våldtäkter anmäls varje dag och mörkertalet är stort. De flickor och kvinnor som utsätts för exempelvis trafficking och tvingas till prostitution kommer sällan till tals. Många barn tvingas bevittna när deras mammor blir misshandlade.
Kampanjer har varit viktiga för att belysa hur vanligt problemet är med sexuella kränkningar och övergrepp samt för kvinnor att själva få berätta om vad de utsatts för. Kvinnor kan drabbas i alla situationer i livet. Det kan hända var och när som helst. Det handlar om djupt rotade strukturer. Mörkertalet är stort kring problemet av mäns våld som kan vara fysiskt, psykiskt och ekonomiskt mot kvinnor.
Situationen för flickor i Sverige är jämförelsevis god internationellt sett. Men trots det har vi ett problem som vi inte verkar kunna komma till rätta med, mäns våld mot kvinnor som indirekt också drabbar barn.
Kvinnor och flickors rättigheter är mänskliga rättigheter. De har rätt att leva och verka utan rädsla. Alla har rätt till ett liv fritt från våld.
Problemet med våld mot kvinnor kan inte lösas enbart av organisationer som Zonta International, som arbetar för kvinnor och flickors rättigheter eller någon annan organisation. Inte ens staten kan självständigt lösa det. Vi måste alla bidra för att motverka att vissa män tar sig rätten att kränka, misshandla och/eller sexuellt utnyttja kvinnor och flickor. Ingen har gjort tillräckligt för då hade det inte sett ut som det gör idag.
Om alla säger nej till våld i alla former genom ord och handling har vi större möjlighet att utrota det problem som gör att det finns kvinnor och barn som lever i skräck för den person, som borde vara deras stöd. Om inte du, jag eller vi säger ifrån, vem gör det då? Det kan vara din dotter som blir utsatt. Det kan vara din morfar som slår. Det kan vara din granne som misshandlas. Det är allas ansvar att bidra till ett jämställt samhälle.
Män som grupp har ett särskilt ansvar att vara goda förebilder för andra män, för sina barn och framtida generationer. Inte minst säga ifrån när andra människor uttalar eller beter sig kränkande och våldsamt. Män behöver än tydligare backa upp det arbete som kvinnorörelsen utför. Vi måste arbeta tillsammans för att få slut på mäns våld mot kvinnor
Det är inte en partipolitisk eller religiös fråga. Det handlar om vår respekt för varandra och rätten till att leva ett värdigt liv.
Du som individ kan alltid säga nej till verbala trakasserier – även om de riktas mot andra. Du kan fortsätta med att våga störa när du misstänker att något inte står rätt till.
Tillsammans kan vi arbeta för en värld fri från våld – så låt oss vara modiga!
Du kan som individ delta i vår manifestation/stödja vårt arbete.