Regina Fallberg är på återbesök hos veterinär Izabella Granswed på Mälaren Hästklinik i Örebro med sin halvblod Soya. Regina har nyligen behövt akut veterinärhjälp nattetid och oroas över om möjligheten skulle försvinna. Foto: Sofie Isaksson
Mälaren Hästklinik öppnade i Örebro i början av året. Foto: Sofie Isaksson
Cissi Jivemo, Örebro fältrittklubb, med en av klubbens hästar på veterinärbesök. Foto: Sofie Isaksson
Emma Lassa, veterinär, Mälaren hästklinik. Foto: Mälardalens hästklinik
Marie Olofsson med hästen Sebbe. Foto: Sofie Isaksson
Örebro fältrittklubb är på besök med ett par av klubbens hästar. Foto: Sofie Isaksson
Marie Olofsson är på plats för att göra böjprov med Sabra Kadabra. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson

15 000 namnunderskrifter stöttar nattjouren

I en statlig utredning föreslås att lägga ner Distriktsveterinärernas jourverksamhet nattetid - något som fått både djurägare och veterinärer att rasa. Emma Lassa, Mälaren Hästklinik som i början av året etablerade sig i Örebro, har träffat statssekreterare Dan Ericsson för att lämna över protestlistor med 15 000 namnunderskrifter.

– Det är inte förenligt med god djurvälfärd att djurägarna inte ska kunna få hjälp i fält nattetid. Det skapar onödigt lidande för djuren, press på djurägarna och ökat tryck på oss privata kliniker, säger hästveterinär Emma Lassa.

Hon understryker att det arbete som Distriktsveterinärerna gör kan vara livsavgörande – och att lämna hästägaren med hela ansvaret för ett akut sjukt eller skadat djur är orimligt.

– Det är många gånger svårt för oss som veterinärer att bedöma allvaret i en situation, för djurägare skulle jag säga att det är i stort sett omöjligt. Pratar vi om ett skadat eller svårt sjukt djur kan det vara omöjligt för djurägaren att lasta och transportera sin häst upp till 20-30 mil för att få hjälp. Vad ska de göra om det inte finns jour hos distriktsveterinärerna? frågar hon sig.

Startat namninsamling

Mälaren hästklinik har tillsammans med ett antal andra privata hästkliniker skrivit ett remissvar på regeringsutredningen, där de bland annat vänder sig mot förslaget att stänga ner jourverksamheten på nätterna. För att ge ytterligare ljus till frågan startade de en namninsamling på internet och har fått ihop över 15 000 underskrifter.

– Jag tror inte att så många djurägare känner till det här förslaget, men om det skulle gå igenom påverkas alla som har djur och i störst utsträckning hästägare och lantbrukare, säger hon.

Namninsamlingen är fortfarande aktiv och det går att skriva under ännu.

– Målet var att komma upp i så många underskrifter att vi skulle få träffa regeringsrepresentanter och det nådde vi. Vi fick en timme med statssekreterare Dan Ericsson, som jobbar hos landsbygdsminister Peter Kullgren, som hade med sig sakkunniga och vi fick chans att föra fram våra synpunkter. Jag upplevde att de lyssnade på det vi hade att säga och tog till sig det. De kändes förberedda och hade skrivit ut vårt remiss-svar som vi fick chans att gå igenom tillsammans med dem. Sedan får vi se om det hjälper när beslutet väl ska fattas, men nu känner vi ändå att vi har gjort vad vi har kunnat, säger Emma Lassa.

Distriktsveterinärerna jobbar på uppdrag av Jordbruksverket och har kompetens att behandla alla slags djur, från hundar och katter till hästar och lantbruksdjur.

– Man kan likna dem vid allmänspecialistläkare på vårdcentraler och akutmottagningar för människor som gör en första bedömning och behandling och sedan slussar vidare till specialister. Många kommer till oss den vägen, säger Emma Lassa.

Mälaren hästklinik etablerade sig i början av året vid Örebrotravet och hästägarna i länet är glada över att äntligen ha en veterinärklinik på nära håll. Susanna Harjaluoma och Cissi Jivemo, Örebro fältrittklubb, besöker kliniken med två av klubbens runt 60 hästar.

Oroade hästägare

– Väldigt oroande om man inte kan få hjälp till sina hästar när man behöver, säger Susanna Harjaluoma.

– Vi har haft två akut sjuka hästar med kolik, det hade varit helt omöjligt att lasta och köra dem i nån timme. Då var det tur att veterinären kunde komma till oss, säger Cissi Jivemo.

Regina Fallberg från Närkesberg är på återbesök med sitt sjuåriga halvblod Soya efter en tidigare hältutredning. Hon är djupt oroad över förslaget och menar att hästägare redan idag är i en utsatt situation som det är.

Veterinär hann inte i tid

– Det är svårt att få hjälp även på dagtid, de veterinärer som finns är ofta fullbokade och för mig som bor i Närkesberg tar det dessutom runt en och en halv timme att få ut distriktsveterinären, som ska åka från Lindesberg, i akuta situationer. Jag förlorade nyligen en ponny för att veterinären inte hann fram i tid. Jag skulle hellre se att man kunde utöka med mer jourverksamhet och ha en distriktsveterinär även i sydnärke, säger hon.

Regeringen håller på att gå igenom remissvaren och enligt Emma Lassa gavs inga svar på när det ska fattas beslut om förslagen i utredningen under mötet med regeringsrepresentanterna.