Bild från tidigare teatervandring i Lindesberg. Foto: Arkivbild

Populär teatervandring är nu tillbaka för fjärde året

"Flydda tider" är en dramatiserad guidning i Lindesberg fritt tolkad efter levnadsöden i appen "100 gravar du måste se innan du dör". I år sätts teatervandringen upp för fjärde gången och första föreställningen äger rum den 10 augusti.

I år är spännvidden och tidsgapet stort mellan människorna som skildras i teatervandringen, människor möts som vanligt över århundradena. Bland annat kyrkoherden Petrus Jönisson som är den första omskrivna och namngivna lindesbergaren år 1462. Dorotea Dordi de Besche kom som invandrare från Belgien på 1500-talet, vilket även Ewald Paulic gjorde som flydde till Sverige och Lindesberg under första världskriget.

Publiken kommer få träffa den gustavianska hovdamen Magdalena Rudenskiöld som efter mordet på Gustaf III sökte sig till lugnet i Lindesberg. Föreståndarinnorna för Kallbadhuset ”Botten-Fredrika” och hennes dotter ”Botten-Hildur” skymtar också förbi för att berätta om simkunnighet och livet i sjöstaden kring sekelskiftet 1900.

Precis som tidigare har ”Flydda tider” hämtat inspiration från Kulturenhetens app ”100 gravar du måste se innan du dör”. Passa på att följa med, se vilka som levt, bott och verkat i staden och upptäck nya hemliga och spännande sidor av Lindesberg.

Föreställningen är ett samarbete mellan Bergslagens Spektakelteater, Lindesbergs Hembygdsförening och Kulturenheten på Lindesbergs kommun. Biljetterna släpps den 1 augusti.