Från vänster: Vännerna Margareta Lindqvist, Ulla Lennartsson, Berit Samuelsson och Lisbeth Gustavsson. Foto: Birgitta Göthberg
Förste tunnbrödsgräddare, Alf Lindqvist. Foto: Birgitta Göthberg
Bagarstugan ägs av Kils hembygdsförening. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson
Birgitta Göthberg. Foto: Berit Samuelsson
Stenugnsgräddat tunnbröd. Foto: Birgitta Göthberg

Gäster håller bagarstugan i trim

Under två helger i april hyr Kils hembygdsförening ut bagarstugan till medlemmar och andra intresserade. Birgitta Göthberg, ordförande, passade själv på ihop med vänner att baka tunnbröd.

– Det är så roligt att vi kan nyttja den här fina bagarstugan med sin fina utsikt över Kilsbergen, annars står den bara där, säger Birgitta Göthberg i Kils hembygdsförening.

Föreningen utser vissa helger som allmänheten och medlemmar kan hyra bagarstugan hel- eller halvdag.

– Alla jobbar ideellt och det finns så många eldsjälar. Vi tycker att det är härligt att den kan nyttjas, säger Birgitta som ihop med andra kör upp ved och eldar upp ugnen ett dygn innan – så att den är varm.

Intäkterna för uthyrning går till el och ved.

– Är någon intresserad utöver angivna bakdagar kan man höra av sig, säger Birgitta.

Hösten 2020 berättade Länsposten att hembygdsföreningen med pengar från landsbygdsnämnden kunde renovera rökgångar och själva bakugnen.

Ingen vet hur gammal den röda stugan intill prästgården är. Föreningen har forskat i frågan, och troligtvis är den från mitten av 1800-talet, men mycket tyder på att det finns stockar från 1700-talet.

I stugans ena rum finns en bakugn. I det andra ett bykkar, så den har fungerat både som bagarstuga och tvättstuga för bygden.

Kompisgänget tog med sig färdigbland deg hemifrån och bakade tunnbröd.

– Och vi avslutade med stenugnspizza, det var den godaste jag ätit, säger Birgitta.