Fredagförmiddag och regn ute. Men inne i Tiveds Lanthandel är det glatt när kunderna kommer in. "Det ska vara kul att komma till oss, härligt som ett vardagsrum" säger Mia Cleryd. Foto: Sofie Isaksson
Jocke Cleryd, utbildad sommerliér, i vinkällaren där fokus ligger på spanska viner främst. Foto: Sofie Isaksson
Missionshuset och tidigare kafé, blir nu "Himlaladan" när paret tar över verksamheten. Foto: Sofie Isaksson
Jocke och Mia Cleryd. Foto: Sofie Isaksson
Längs Sanneruds bygata ligger Himlaladan och lanthandeln.
Tivedsborna Lennart och Majvor Eriksson är trogna kunder i butiken. Foto: Sofie Isaksson
Erik Hohmann Svensson är kock på Tiveds Lanthandel och krog. Foto: Sofie Isaksson
Jocke och Mia Cleryd. Foto: Sofie Isaksson

Öppnar Himlaladan – de vill vara del av bygden året om

Hjärtat i verksamheten för handlarparet Mia och Jocke Cleryd är Tiveds Lanthandel. Idag driver de krog, delikatess och rökeri. Nu tar de även över kafét, det gamla missionshuset, som ligger intill lanthandeln. I "Himlaladan" ska allt kretsa runt mat och dryck. Och Aspa gård ska leverera allt nötkött till menyerna.

Nu tar handlarparet Mia och Jocke Cleryd över driften av det gamla missionshuset som varit kafé. Det ska förvandlas till ”Himlaladan” och bli sommarkafé med lokal glass och matiga mackor och under vinterhalvåret ska mataktiviter för företag och grupper vara koncept.

– Himlaladan ska fyllas med nedslag runt mat och dryck och sommarkrogen Luripompa ska flytta ned till kaféts trädgård. Här kan man kunna sitta och njuta och se solen gå ned i Unden, säger Mia Cleryd.

Olika säsonger

Med ungefär 70 boende i byn Sannerud och cirka 325 i Tiveds socken som det stadiga underlaget gäller det att ha flera ben att stå på för att lanthandeln ska gå runt. Vinterhalvåret är annorlunda än sommaren då cirka 150 000 turister besöker bland annat Tivedens nationalparksområde. Att samverka och samarbeta är viktigt i bygden.

– Vi gör det för bygden vi bor i – vi kan inte bygga vår verksamhet på turismen även om inget skulle funka utan den. Vi utgår från dem som bor här då vi vill vara en del av bygden även under vintern, säger Mia.

Nötkött från Aspa

De har precis fått till ett avtal med Aspa gård i närheten som ska leverera allt nötkött till dem.

– Ett helt fenomenalt kött. Djuren är en korsning av den japanska köttrasen Wagyu och den svenska mjölkkossan SRB, säger Jocke.

– Vi kommer bygga menyn kring kon, och vi köper hela djuret och inget ska gå till spillo, säger kocken Erik Hohmann Svensson.

Under samtalet plingar det i dörren när ortsborna kommer in för att handla. De har även paketservice och precis som andra butiker har de märkt av ett förändrat köpbeteende i dessa tider.

– De som bor på landet och pendlar till andra orter – varför skulle de inte stanna till på stormarknader och handla, säger Mia men menar att det även är en generationsfråga.

– De äldre handlar hos oss och har oss som basen, medan de yngre kanske enbart handlar i delikatessen.

Från idé till konkret handling

Januari och februari är tunga månader. I december 2022 beslöt de att minska öppettiderna då de inte visste hur mycket de skulle ”blöda” med tanke på prisökningar och elkostnader berättar de. Men från den 3 april har de öppet tisdag till lördag igen.

Paret har lätt för att gå från idé till konkret handling. De är 3,5 anställda i företagen och under sommaren närmare 20. Medarbetarna är viktiga, ett bra teamwork och att de även har roligt tillsammans.

De har noterat att folk kan åka långväga ifrån för att handla i delikatessen och att Tivedsborna tar storstadsbor på matbesök. Sex års hårt slit ger ringar på vattnet menar Mia.

– När man jobbat hårt och idén funkar bra, kommer till slut saker till oss också, säger Mia glatt.

– Vår charkdisk skäms inte för sig. Den kunde stå i en saluhall i Stockholm, säger Jocke.

Tivedsanda och charm

För den som inte besökt Lanthandeln i Tived så sitter man som kroggäst och äter i själva butiken. Det finns några fasta bord precis när man kommer in. Men för större sällskap dukas långbord upp i butiken.

– Det är en del av charmen att du sitter bland fiskpinnar och mjölk, ler Jocke.

– Tivedsandan – där alla hjälper varandra, jag uppfattar att de uppskattar och är stolta över det vi gör. 101 år har lanthandeln överlevt. Och det beror på Tivedsborna! säger Jocke.

2017 när lanthandeln var till salu, tog de ett snabbt beslut. Paret bröt upp från jobb och bostad och lämnade Stockholm. I början var de lite ängsliga att göra något annorlunda men de upplevde att Tivedsborna blev glada när de kom och satsade på lanthandeln förklarar Mia

– Sedan landade vi i en trygghet, det gjorde att vi vågade tänka utanför lanthandeln, säger Mia.

Nästa steg med frågor som var kan man äta i Tived födde idéer om en matvagn som till slut utmynnade till sommarkrogen Luripompa och restaurangen i lanthandeln.

– Matmässigt äter du lika bra här som i storstan, säger Mia.

– Har vi till exempel ett par som firar bröllopsdag och ”rowdy locals” (bet. högljud, ostyrig lokalbefolkning) i baren, då är det den perfekta kvällen, då njuter jag bakom bardisken, säger Jocke.