Årets bild: Tågstationen i Kharkiv, mars 2022 . När kriget bröt ut införde Ukraina generell mobilisering för män mellan 18 och 60 år. De första krigsveckorna tas många känslosamma farväl mellan älskande par på tågstationer runt om i Ukraina. Foto: Eddy Van Wessel
Eddy Van Wessel på plats i Bakhmut,Ukraina. Foto: Daniil Russov
Irpin, april 2022. Överallt svedda fasader och gapande granathål och människor som vandrar in och ut från det som en gång var deras hem. På jakt efter ting som överlevt; bestick, en pall, ett krucifix … Foto: Eddy Van Wessel
Kharkiv, maj 2022. En gasledning har precis träffats av en rysk missil och satte hela området i brand. De boende i området flyr med de tillhörigheter de förmår ta med sig. Foto: Eddy van Wessel
Kramatorsk, 27 juli 2022. Ryssland hävdar att ukrainska armén använde Skola 23 i Kramatorsk – en av över 3000 krigsförhärjade skolor i Ukraina – som bas och att över 300 soldater dödades i attacken. Efter en hel dags letande i ruinerna fann vi inte minsta spår av militär aktivitet. Däremot mötte vi den 12-åriga Vova som i flera veckor har letat efter sin bänk och sina böcker: "Jag vet inte varför jag alltid kommer hit. Men jag vet att jag inte ens kan peka ut var mitt klassrum ligger… eller, jag menar låg." Foto: Eddy Van Wessel
Bakhmut, 3 November 2022. Hon säger inget, skriker bara ut sin vanmakt. En kvart innan hon kom hem landade en serie granater i kvarteret, förstörde hennes hem och dödade hennes make. Foto: Eddy Van Wessel
Bakhmut, 17 november 2022. Pensionärsparet Lidia Rakitska och Volodymyr Rakitsky har precis vårdats för splitterskador i raketattackerna som förstörde deras hem i Chasiv Yar. Bägge är helt tysta där de sitter på en bänk i en korridor i Bakhmuts mobila sjukhus medan väggarna skakar i de oupphörliga artilleriattackerna. Minuterna före attacken höll de varandras händer och uttalade samma fras som blivit deras dagliga besvärjelse sedan kriget bröt ut: – Så länge vi har varandra så kan inget ont hända oss. Foto: Eddy Van Wessel
Soledar, November 2022. Överallt nära fronten har den ukrainska armén så kallade medicinska ”stabiliseringspunkter” som akutvårdar skadade soldater. I närheten av byn Prechystivka vid östfronten är striderna intensiva. Dessa soldater är lyckligt lottade som bara skadats lindrigt och som därför står i kö för behandling. På frågan om hur många av deras kollegor som dött slår soldaterna bara uppgivet ut med händerna. Foto: Eddy Van Wessel
Kicki Nilsson vann första pris för nyhetsbild inrikes med en bild från upploppen i Sveaparken, Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT Nyhetsbyrån/Frilans nyhetsbild inrikes
Pavel Koubek tog första pris för vardagslivsreportage inrikes. Foto: Pavel Koubek/Frilans/Icon Photography

Prisbelönt fotograf: ”Krig måste berättas, människor förvandlas till djur”

Storslam i den prestigefyllda tävlingen Årets bild blev det för krigsfotografen Eddy Van Wessel som bor norr om Nora. Han vann årets fotograf och årets bild samt årets nyhetsreportage utrikes med sitt arbete från krigets Ukraina. – Jag vill stoppa detta krig igår. Mitt kall är att använda fotografiet istället för vapen som krigföring.

Via telefon beskriver den prisbelönte krigsfotografen Eddy Van Wessel, 58 år, ett förvånat rus av glädje efter prisregnet i Årets bildtävlingen.

– Det är kronan av svensk bildjournalistik, och jag kunde skicka in bilder då jag arbetat med Svenska Dagbladet under året. Jag var så stolt att bli nominerad och jag är överväldigad att jag vann i de tre största klasserna, säger Eddy Van Wessel.

Han fotograferar i huvudsak pågående krig och har så gjort under större delen av sitt yrkesliv. Nu är Ukraina hans arbetsplats.

– Jag vill att mina bilder ska leva för evigt. Priserna gör att bilderna kommer till historien. De blir sedda och kan förklara vad som händer i ett krig, säger Eddy Van Wessel.

– Om kriget kommer nära är detta vad du kan vänta dig. Historieböckerna startar och slutar med krig.

– Krig måste berättas, människor förvandlas till djur, det finns ingen respekt. Det är vad jag avskyr allra mest, säger Eddy med eftertryck.

– Det är klart jag är rädd. Du behöver en del tur, men det gäller att undvika så många risker som möjligt.

Timanshyttan är hans hem sedan 15 år tillbaka. Eddys fru Marianne konstaterade att han varit hemma endast 26 dagar under 2022 berättar han.

Nu ska Eddy ta en månad för att organisera sitt arbete och gå in i mörkrummet för att kopiera bilder. Han fotograferar landskapsbilder runt Timanshyttan för egen del, för att må bra och kunna se det vackra.

– Sen är jag tillbaka i Ukraina, och det är inte en fråga för mig, förklarar han.

Ytterligare två länsfotografer tog pris i tävlingen: Kicki Nilsson/TT Nyhetsbyrån/Frilans vann årets nyhetsbild inrikes och Pavel Koubek/Frilans/Icon Photography vann årets vardagslivsreportage inrikes.