Roqia Zafari och Soheila Fors hjälps åt med förberedelserna för kvällens julbord med rätter från Mellanöstern. Foto: Ann-Louise Larsson
Najwa Qasem tillagar kyckling till julbordet. Foto: Ann-Louise Larsson
Saffransdessert är ett självklart inslag. Foto: Ann-Louise Larsson
Köttbullar med orientaliska kryddor serveras på julbordet. Foto: Ann-Louise Larsson
Piroger är en delikatess som hittas på julbordet. Foto: Ann-Louise Larsson
Roqia Zafari har kavlat ut deg till dumplings. Foto: Ann-Louise Larsson
Pippi Långstrump var Soheila Fors första kontakt med Sverige. Kudden med Pippi-citat har hon på restaurangen. Foto: Ann-Louise Larsson

Hos Soheila möts öst och väst för kvinnors skull

Öst möter väst. På Soheilas kök i Degerfors står ett julbord uppdukat med svenska klassiker men också mellanösterninspirerad shawarma, dolmar, afghanska dumplings och olika kyckling- och fiskrätter. Restaurangen drivs av kvinnorättskämpen Soheila Fors.

På nationaldagen öppnades restaurangen Soheilas kök i Degerfors. Bakom satsningen står Soheila Fors, föreningen Khatoons grundare och talesperson, som kämpar mot hedersvåld och för kvinnors rättigheter både i Sverige och Mellanöstern genom bland annat föreläsningar och böcker.

Ger kvinnor jobb

– Vi har fått ett jättebra mottagande i Degerfors. Många kommer varje dag för lunch, nu till jul har vi också julbord med rätter både från Sverige och Mellanöstern, berättar Soheila Fors.

I restaurangen jobbar tre kvinnor som alla fått hjälp genom föreningens tehus i Karlskoga med språkutbildning och integration i det svenska samhället. Tehus-verksamheten startades 2005 av Soheila, som ett försök att bryta den isolering som många invandrarkvinnor lever i, även i det svenska samhället.

Först ut var Karlskoga och genom åren har det även öppnats tehus på fem andra platser. Här kan kvinnorna få hjälp att lära sig språket, lära sig om sina rättigheter och starta ett liv som självständiga individer. Genom åren har tehusen hjälpt över 1 000 kvinnor.

Som ett led i att skapa förutsättningar för kvinnor i det svenska samhället öppnades Soheilas kök, tre kvinnor har fått arbete och möjlighet till självständighet och egen försörjning.

– Jag letade efter ett lämpligt ställe att öppna restaurang på och till slut hittade vi den här lokalen i Degerfors som vi tog över. Det har varit både konditori och senast ett steak house här, berättar Soheila Fors.

Blandar svenskt med kurdiskt

Under december har det dukats upp julbord vid flera tillfällen, Soheila har valt att blanda klassiskt svenskt som skinka och köttbullar med afghanska piroger, shawarma som är en kycklingrätt inlindad i bröd och även en hel del vegetariskt.

Den som vill kan avsluta med en kopp arabiskt kaffe malt tillsammans med kardemumma och ingefära.

– Det jag tycker är viktigt att få fram är att när man äter hos oss handlar det inte bara om mat, man är faktiskt med och bidrar till att göra skillnad för andra människor. Pengarna från restaurangen, från mina böcker och föreläsningar och från våra skyddade boenden går till att driva tehusen.

– Tack vare tehusen kan kvinnorna bli värdiga kvinnor igen. Jag känner igen mig själv i kvinnorna som kommer till tehusen. Jag har själv varit i samma situation som många av dem när jag kom till Sverige för 30 år sedan och inte visste var jag skulle vända mig, berättar Soheila Fors.

Lärde sig om Sverige genom Pippi

Hon flyttade till Karlskoga 2009 tillsammans med sin man som då fick en tjänst på orten. Soheila är född i Iran. När hon var nio år fick hon Pippi Långstrump-böcker av sin pappa – det var hennes första kontakt med Sverige.

– Genom Pippi lärde jag mig att ”flickor kan”. Det har jag haft med mig hela livet, berättar Soheila Fors.

– Jag brukar säga ”tyck inte synd om oss, tyck om oss”. Det finns ett stort förakt mot invandrarkvinnor, många kommer aldrig in i det svenska samhället. Men vi finns och vi kan.

När Soheila kom till Sverige för 30 år sedan förstod hon snabbt att språket var nyckeln till samhället.

– När jag hade min första lektion i samhällskunskap var det som en helt ny värld öppnade sig, förklarar hon.

Planer på fler tehus

Soheila Fors är en uppskattad föreläsare som ger ungefär 200 föreläsningar om året. Hon har även skrivit flera böcker – just nu jobbar hon på sin femte roman. Dessutom lägger hon mycket tid på att besöka tehusen runt om i landet och på föreningen Khatoon. Föreningen har idag drygt 600 medlemmar. Tehusen finns på fem platser i landet men det finns planer på fler.

– Vi har en grupp som vill starta i Stockholm. Men det är svårt ekonomiskt, det kostar mycket att starta ett tehus och anställa lärare. Vi har alltid egna behöriga SFI-lärare, språket är så viktigt, poängterar hon.