Önskar eder alla en mustiger jul!

Det kan bli en riktigt mustig Örebrobaserad jul. Julmusten är nämligen kung på juldryckstronen.

De andra juldryckerna är chanslösa mot musten. Stora märken som Coca Cola har försökt störta Örebro-kungen från tronen, men förgäves. Och så här i juletid står musten för 50 procent av all läskförsäljning i vårt län. Musten sitter stadigt på tronen.

Det lackar mot jul och Evert Jakobsson på den stora livsmedelsbutiken i Örebro noterar några tydliga trender för den älskade drycken: ”Sockerfri, lagrad, smaksatt.” Han kör in tonvis med julmust till butiken – dagligen!

Förr lagrade vi hemma lite här och var. Sparade till nästa år. Men numera kan man alltså köpa färdiglagrad. Dyrare förstås, men sägs vara mustigare. Evert Jakobsson visar upp en must från en fabrikant som först lagrat den på ekfat i fyra år, därefter två år till på lager innan den nu säljs.

”Alltså must från 2016. Många kunder är finsmakare och kommer fram och pratar must, lagring, smaker”.

Och när det gäller smaker så finns det numera både kardemumma och apelsin att välja på. För att inte tala om glöggen. Där kan man få kombinationen hallon och lakrits. Eller kombon choklad och hjortron. Det går framåt

Det hemliga receptet till julmusten, som ingen lyckats knäcka än, det har familjen Roberts i Örebro ensamrätt på. Drycken har funnits i ungefär 100 år nu. Det var Robert Roberts, anfader till den Örebrobaserade dryckesdynastin, som tyckte det var bra konstigt att det inte fanns alkoholfria bra alternativ till julölet.

Följden blev att sonen Harry runt 1920 skickades till Tyskland för att se om han kunde snappa upp något att arbeta vidare med hemma. Det fanns det. När han kom hem hade han med sig både recept och essenser på det vi idag kallar julmust.

I början det den faktiskt julöl. Men ganska snart bytte den till sitt mustnamn. Och hoppar vi fram till nu så var det en smal lycka, för om den hetat öl så hade EU haft synpunkter och drycken fallit under helt andra konkurrensregler. Nu är det en läskvariant och kan bryggas ostörd av EU-regler.

Roberts fabrik ligger vid södra infarten till Örebro. En stor Champisflaska på taket markerar andra läskedryckstraditioner. Det är här essenserna tillverkas och säljs. Och någonsans i ett kassavalv, kanske här, kanske i en bank (?) finns det mustiga och hemliga recept som bara ett par personer i familjen Roberts känner till.

Många har försökt komma receptet på spåret, men inte lyckats fullt ut. Däremot kan de bryggerier som säljer julmust tillsätta olika ingredienser. Kanske mer socker, citronsyra, humle, kolsyrat vatten eller kanske någon av de andra runt 30-talet ingredienser som ingår i dryckesföretagens mustvarianter.

Se där är Örebro med på ett viktigt hörn och sätter fart på julen i flytande form. Och vem kan motstå de gamla härliga etiketterna med skäggiga tomtar, glada barn i toppluvor och slädar fyllda med julmust. Nostalgiframkallande så det förslår.

Det är kanske just därför som musten inte lyckats bryta igenom exportvallen. Den är så typisk Örebro-svensk att den inte funkar utomlands.