Lisbeth Larsson och Marianne Larsson stickar allt mest. Nu stickar de på stora sockor till ukrainska armen. Foto: Sofie Isaksson
Marianne Uhlin stickar en vit vacker tröja. Foto: Sofie Isaksson

Hantverk och spelkvällar skapar sammanhållning

Stickor går varma, kaffekoppar slamrar, det är hantverkskväll i klubblokalen. I fönstret syns loggan till Mellansjölandet, vars stöd gjort Aktiva Kilsmo enklare att starta upp.

Hantverks- och brädspelskvällar och snart är en bygdehistorie-grupp även i startgroparna. Utvecklingsgruppen i Kilsmo IK vill bygga sammanhållning och trivsel på orten och denna måndagskväll har 14 kvinnor samlats i klubblokalen för att handarbeta.

Kul att träffas

Monica Uhlin håller på med en vacker vit tröja och hon handarbetar ofta, mest med stickning.

– Jag mår inte bra om jag inte har en stickning på gång. En svägerska sa till mig: att sticka är en lisa för själen. Så är det! Det är kul att vara här, vi kommer ihop och träffas ett par timmar, säger Monica.

Yngste besökaren är Tilde Lindgjerdet som följde med mamma Camilla. Marjatta Pettersson tycker att Tilde ska prova på att sticka, men Tilde menar att hon inte kan.

– Man säger att man måste prova minst 20 gånger, sen kan man säga att man inte kan, skrattar Marjatta.

Hon är med i en stickgrupp på nätet, där de länkat till ett utrop från Smeder utan gränser om stora stickade sockor till Ukrainska armén. Marjatta frågade stickgruppen om ett sådant bidrag, och nu ska 24 par raggsockor levereras till en smed i Rejmyre.

Det tar ett par dagar att sticka storlek 42 och uppåt på raggsockor, berättar de.

– Det går inte att sitta framför tvn, säger Karin Persson som stickat sockor men nu håller på med en halsvärmare, som ska att skänkas i Odensbacken.

Stickar varje dag

Lisbeth Larsson stickar varje dag. Det har blivit raggsockor, tröjor, stora plädar som hon även skänkt till lotteri i Kilsmo.

– Jag stickar 35-centimeters remsor och syr ihop, då kan pläden bli hur stor som helst, säger hon.

En idé för framtiden som gruppen har är ta dit en person som kan inspirera dem.

– Vill man lära sig sticka så hjälper vi varandra, säger Linda Eriksson som är en av grundarna till utvecklingsgruppen och tillägger:

– Det finns ett intresse och ett behov och det är kul att lokalen används.