Saga Eriksson 5 år och Ida Palm, Anna Van Koert, Stella Lenke Foto: Sofie Isaksson
Farmor Ullis Ferm och Oliwia fyra år har danskvällarna som sin egen tid tillsammans. Foto: Sofie Isaksson
Regina Salenfors Andersson älskar line dance och tävlar i Sverige och internationellt. Foto: Sofie Isaksson
Showdans gruppen har blivit samspelta denna termin säger Pia Widlund som tycker det är så roligt att se. Foto: Sofie Isaksson
Anna Van Koert, 4 år och Ida Palm, 4 år, Filip Eriksson, Stella 2 år och mamma Isabelle Lenke. Foto: Sofie Isaksson

Bygdegården sjuder av danskvällar

En inomhuskväll full med energi och skratt. Det är dans och lek för hela slanten när de sista detaljerna ska sättas inför terminsavslutningen i bydgegården.

Mörkt och novemberkyligt ute men inne i Lännäs bygdegård stiger temperaturen under tiden som danspassen danslekis och showdans avlöser varandra.

Sonja Bülow, 8 år från Stora Mellösa har precis hoppat ned från scenkanten efter sin första repetion i showdans.

– Jag ska gå här hela mitt liv, det är så kul att lära sig dansa. Jag älskar musik och tycker om att dansa med mina vänner, säger hon och springer iväg mot kvällens fikabord med korv och nybakad sockerkaka.

Pia Widlund från Vingåker håller i passet för showdans för barn mellan 6 och 9 år. Hon har undervisat i dans sedan 80-talet. Första gången hon kom till Lännäs bygdegård så undrade hon vart hon hamnat, mitt i ingenstans.

– Men det är bättre att en danslärare kommer till Lännäs istället för att barnen ska åka långväga, och här har de så god sockerkaka dessutom, skrattar Pia.

Musiken de dansar till är blandad, Hej vinterland, Slå dig fri och Guld och gröna skogar.

– Både publiken och barnen får sitt om man varierar musiken, och det är så kul att se att barnen nu är samdansade denna termin, säger Pia.

Det är tredje terminen hon undervisar här i Lännäs och fortsättning följer till våren, men nu är det övning och det gäller att sätta de sista detaljerna inför söndagens dansuppvisning inför publik som gäller, då övar de även på att ta emot publikens ovationer.

I köket står ordförande för bygdegårdsföreningen Linnea Andersson och värmer kvällens korvar.

– Jag har följt bygdegården sedan 1958, tänk i alla år sedan den bygdes 1936 har den skötts helt ideellt. Det är en väl använd gård, säger Linnea.

I somras installerades dansspeglarna som finsnickaren Kurt Andersson byggt själv. Uppskattade just för alla dansare som använder gården.

Fyra dansgrupper har dansat här under hösten, danslekis för 2-6 år för barn och föräldrar samt showdans 6-9 år och en nybörjargrupp för linedance och en fortsättningsgrupp.

Regina Salenfors Andersson är en eldsjäl och förespråkare för just linedance. Men ikväll är det danslekis som gäller där hon är ledare. Mycket lek mellan de små dansnumren också. Roligast och vildast var popkornleken – alla var med och jakten gick undan till mycket skratt.

– Regina är så duktig och håller det på en bra nivå. Min flicka Stella är två år, min son har också dansat här, säger Isabella Lenke från Asker.

De kommer från Mellösa, Asker, Hampetorp, Odensbacken och Vinön.

En kvinna och en flicka har just blivit tagna i popkornleken och sitter ihop mitt på golvet och skrattar. Det är tredje terminen de går här tillsammans.

– Jag är farmor till Oliwia som är fyra år och det här är vår stund ihop, säger Ullis Ferm tillika lännäsbo.

Regina avslutar kvällen med att alla som vill får prova på linedance något som barnen tyckte var roligt.

Helt plötsligt rusar familjen Eriksson iväg – inte så konstigt de ska med färjan till Vinön.

– Det är sammanhållning för bygden med bygdegården, säger Regina medan hon plockar undan.