Försvårar för de som lever hållbart och gynnar slösarna

Nu har högerkoalitionen kommit överens om att höja momsen på reparation av cyklar, kläder, skor, väskor med mera – från sex till 12 procent.

Momsen för reparationer av hushållsartiklar sänktes i två steg av de förra regeringarna, från normala 25 procent till sex procent för att stimulera ett mer hållbart användande av vanliga hushållsartiklar. Vår konsumtion och slit och slängkultur har blivit en av de största miljö- och klimatbovarna.

Antagligen behöver nya regeringen göra sådana här saker för att kunna finansiera några andra av sina klimatskadliga beslut – att sänka bränsleskatter, att ge återbäring till storförbrukare av el, och att behålla ett arbetsreseavdrag som mest gynnar bilpendlande välbärgade män i städernas villaförorter.

Regeringen påstår att de respekterar Sveriges klimatmål och Parisavtalet om klimatet, men hittills har vi bara sett beslut som går i motsatt riktning. Sverige är gradvis på väg att bli en värsting i klassen. Vad tänker miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) om att regeringen försvårar för de som vill leva hållbart, och samtidigt gynnar de som slösar?

Torbjörn Vennström