"Det här projektet är coolt för att hjälpa människor att integreras i samhället. Jag arbetade i Syrien som socialarbetare i 16 år, där var mitt arbete inriktat på att stärka marginaliserade grupper i samhället. Nu studerar jag för att snart ha en godkänd svensk socionomexamen". Rasmiyeh Qassas, projektledare i Familjekompis. Foto: Privat
"Vi behöver mer förståelse för det annorlunda" menar Arno Wilting, projektledare i Familjekompis, som själv kommer från Holland och Indonesien. Foto: Privat

Nya relationer – en enkel integrationsinsats

Ljusnarsbergs kommun söker familjer till projektet Familjekompis som drivs av studieförbundet Bilda. – En enkel integrationsinsats menar Arno Wilting, en av projektledarna.

Familjekompis är ett projekt som drivs av studieförbundet Bilda och i detta fall i samarbete med Ljusnarsbergs kommun. Projektet finns även i Askersund, Degerfors, Kumla samt Örebro.

– Det är ett jordnära projekt, om relationer från grunden genom att träffa varandra, en enkel integrationsinsats. Familjer träffar familjer och lägger en grund till att förstå varandra, säger Arno Wilting, en av projektledarna.

Lär om andra kulturer

Rasmiyeh Qassas jobbar i projektet med att hitta nysvenska familjer. Hon berättar att hon och hennes son deltog i juni 2021 i Familjekompis i Örebro. Hon matchades med en mamma med två barn.

– Jag sa till en kompis: jag behöver någon att prata med, det sociala, förstå det svenska samhället. Hon hjälpte mig. Vi är fortfarande kompisar, säger Rasmiyeh och tillägger:

– Det är ett viktigt projekt, etablerade svenska familjer behöver lära sig om andra kulturer. Här får de kunskap på ett bra sätt också.

Familjekompis matchar nyanlända och etablerade svenska familjer i kommunen. Syftet är att skapa relationer och förståelse för varandra. I Ljusnarsberg har de som mål innan årets slut att göra 15 matchningar med sammanlagt 30 familjer berättar Arno som ska hitta de etablerade svenska familjerna.

Utmaning att hitta familjer

Ljusnarsbergs kommun är en kommun som står inför en del utmaningar förklarar Arno medan andra kommuner kan ha ett överskott på intresserade etablerade svenska familjer.

– Det är en utmaning att hitta etablerade svenska familjer till projektet. De har ofta redan en social-cirkel med jobb, fritid och umgänge och har därför mindre behov av att utöka sitt kontaktnät, säger Arno Wilting.

– Genom att delta kan etablerade svenska familjer öppna upp sin förståelse för andra kulturer och genom samtalet sprida det vidare i sin egen krets. Vi behöver mer förståelse för det annorlunda, menar Arno som själv kommer från Holland och Indonesien.

Arno Wilting och Rasmiyeh Qassas finns med på första träffen, där familjen träffas på lika villkor, kanske på en plats som de båda gillar, projektet bjuder på mat vi den första träffen.

Sedan är förhoppningen att familjerna fortsätter att ses i projektet sammanlagt tre gånger, och förhoppningen är sedan att de själva fortsätter att träffas.