Jag hoppas att dessa machomän försvinner för alltid

Vad är egentligen en machoman? Ett coolt ord? En man som glider fram genom städer och på torg och är självsäker och snygg? Eller är det ett begrepp som egentligen skadar både barn och vuxna mer än vi tror?

För mig som växte upp på sent 80-tal och 90-tal, så var det självklart att man som pojke eller ung man skulle vara en macho-typ. Det var liksom aldrig en fråga ens. När du sportade skulle man vara hård som attan och bita ihop om det gjorde ont, eller inte bli ledsen om vi förlorade. I skolan skulle du gärna vara den som hördes och syntes mest och gärna reta läraren så att man fick skäll, och fick gå ut ur klassrummet.

Vad jag tror många inte insåg då var att den kulturen man skapade redan i ung ålder, lever kvar i vuxenlivet. Att vara macho som vuxen är inte samma sak som att vara det som barn, men bilden av ”macho-mannen” vi sätter i ung ålder, påverkar hur vi agerar och ser på saker långt senare i livet.

Växer vi upp med att det är coolt att dra tjejer i håret och att ”kärlek börjar alltid med bråk” så är det den kulturen vi tar med oss senare i livet med. Då är det inte lika kul längre när dra någon i håret har blivit till kvinnomisshandel, och dessa machomän kanske spårar ur och slår, dricker och härjar.

Nej, jag hoppas att dessa machomän försvinner för alltid, och att ett nytt lite mer modernare ord tas fram. Ett ord som skapar en kultur av att acceptera alla som den man är, oavsett vilket kön man har, oavsett vart man kommer ifrån, oavsett vem man gillar och oavsett om man gråter till The notebook eller inte (försök att inte göra det!).

Är det inte så att det redan finns ett ord som beskriver det förresten? Jo det gör ju det, en människa. Vi är kort och gott människor allihopa, vi kan vara väldigt olika i sätt och till utseendet och det är ju det som är det underbara! Kan vi också få alla att förstå att det är okej att vara annorlunda och behandla varandra med vänlighet och respekt oavsett så kommer vi komma långt.

Johan Niklasson (C) ordförande kommunstyrelsen Lekeberg