Helena Vilhelmsson

Flera hundra år av alliansfrihet går mot sitt slut

Min första mandatperiod i riksdagen går mot sitt slut. Om någon hade tittat i spåkulan i september 2018 och berättat vad som skulle hända de här fyra åren, hade jag avfärdat vederbörande som mer eller mindre galen.

Först ut under mandatperioden var det en regeringskris i nästan fyra månader, därefter slöts ett januariavtal där många politiska reformer sjösattes innan nästa regeringskris var ett faktum.

Kort därefter stängdes nästan hela samhället ned, under pandemin. Människor drabbades av smittan, blev sjuka och många miste livet. Vår sårbarhet blottades, handel med andra länder försvårades, människor blev fast i hemmen och led av ensamhet.

Knappt har vi hämtat oss efter pandemin då det ofattbara händer. Ett fullskaligt krig utvecklas i Europa, bara några timmar bort från Sverige. Putins invasionskrig i Ukraina försätter hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel, och vi fattar ett historiskt beslut i riksdagen om att exportera vapen till Ukraina. Vår självförsörjning visar sig vara otillräcklig och plötsligt saknas varor som vi knappt visste existerade. Vem visste för fyra år sedan vad en halvledare var? Det är nog ingen som vet nu heller, men alla är medvetna om att de är jätteviktiga!

Som om allt detta inte vore nog, så kommer vi snart ta ännu ett historiskt steg. När detta skrivs sker förberedelser för en ansökan om svenskt NATO-medlemskap. Flera hundra år av alliansfrihet går mot sitt slut.

Centerpartiet fattade redan 2015 beslut om att Sverige bör gå med i NATO, och jag står helhjärtat bakom det beslutet. Världen förändras, och skälen som en gång fanns för alliansfrihet är inte längre relevanta. Säkerhet byggs genom samarbete med andra, inte ensam i en värld där allt kan svänga snabbt. NATO är en demokratisk organisation där ett land kan gå med, men också gå ur.

Alla dessa eldprov som riksdagen och det parlamentariska systemet har genomgått, har stärkt mig i uppfattningen att vår demokrati är fantastisk och värd att vårda. Om och om igen. Vardagen tuffar på, med eller utan parlamentariska kriser. Vår konstitutionella demokrati klarar dessa utmaningar. I länder som inte är lika demokratiskt styrda hade kanske fyra månaders regeringskris lett till en statskupp.

Det är valår och du har möjligheten att rösta i demokratiska val. Tar du den chansen?

Helena Vilhelmsson (C) riksdagsledamot Örebro län