Polisen måste kunna vidta kraftfullare åtgärder

Upplopp i Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona och Malmö. Vem vet om det stoppar där? Örebro på långfredagen; det kastas stenar, utryckningsfordon sätts i brand och en polisbuss kapas och saboteras helt. Det var enligt polisen drygt 200 personer som deltog i upploppet i Örebro. De angriper blåljuspersonal och ett tiotal poliser och en person i allmänheten skadas. I medierna cirkulerar en bild på en blodig, sönderslagen polishjälm.

Är man emot en åsikt som anses vara provocerande och fel, vad är då meningen med att attackera polisen, eller någon annan för den delen. I Sverige är yttrandefriheten skyddad i grundlagen. Det betyder att du, jag och alla andra har rätt att uttala våra åsikter, även dem andra kanske inte håller med om eller till och med avskyr. Det betyder däremot inte att du har rätt att ge sig på dem som har till uppgift att skydda medborgarnas lagliga rättigheter, samhället och allmänheten.

Sedan den 1 januari 2020 finns en ny lag, ”Sabotage mot blåljuspersonal” med en straffskala som i normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse och för den grövre graden fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid. Det är alltså ett mycket allvarligt brott att hindra eller sabotera för blåljuspersonal så de inte kan utföra sitt arbete.

Det är bra men det räcker inte med lagstiftning. Polisen måste också kunna vidta fler och kraftfullare åtgärder för att skydda allmänheten och sig själva. Det behövs fler poliser i yttre tjänst med relevant utbildning, högre löner och tryggare arbetsvillkor. Polisen behöver också ha fler verktyg och ökade befogenheter så de på bästa sätt kan utföra sitt jobb och möta vår tids hot och våld mot samhället utan att riskera sitt eget liv. Att inte ge polisen dessa förutsättningar är som att skicka ut soldater i krig utan vapen.

Den regering som i det här läget inte agerar kraftfullt och sätter ner foten gör inte sitt jobb. Det här är en samhällsutveckling som justitieminister Morgan Johansson (s) har haft åtta år på sig att göra något åt. Brott och kriminalitet riktat mot rättsstaten och dem som ska skydda oss bottnar i ett stort misslyckande från regeringen på flera områden, integration bland annat. Och det visar på en oförmåga att klara en av statens viktigaste uppdrag, att skydda sina medborgare från inre hot och våld.

Det finns inga fler stenar kvar för Magdalena Andersson att vända på. Staten får inte ge vika för våldskapitalet. I höst kan Sverige få en borgerlig, Moderatledd regering som sätter landets inre och yttre säkerhet i främsta rummet. Du kan vara med och påverka med din röst i valet i september. Det är viktigt för Sverige kan bättre!

Katarina Tolgfors (M) riksdagskandidat Örebro län